Doi oficiali americani din Germania au avut nevoie de tratament medical, după ce au acuzat mari dureri de urechi și oboseală, simptome care ar avea legătură cu misterioasa boală raportată de diplomații SUA în mai multe țări, scrie Deutsche Welle.

Este pentru prima dată când au fost semnalate cazuri suspecte ale misterioasei boli în Germania.

Ofițerii de informații și diplomații care au dezvoltat simptome au lucrat în domenii legate de Rusia, inclusiv securitatea cibernetică, exporturile de gaze și „interferența politică”. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german a declarat că este la curent cu aceste informații, dar nu are alte detalii.

Ce este Sindromul Havana

Misterioasa boală a apărut în 2016 în rândul diplomaților americani și a familiilor acestora staționate în Cuba. Cei afectați s-au plâns de oboseală persistentă, migrene, greață și sângerări nazale după ce auziseră zgomote puternice în timpul nopții. Atacurile au dus în cele din urmă la o retragere a personalului din Havana sub administrația Trump.

Deși nu există un consens în ceea ce privește cauzele simptomelor, un studiu sponsorizat de Departamentul de Stat a constatat că acestea sunt probabil rezultatul atacurilor energetice cu microunde.

De atunci, oficialii SUA au raportat incidente similare în China, Rusia, dar și în America. În iulie 2021, zeci de diplomați americani din Viena au fost afectați de Sindromul Havana.

Rusia e în spatele atacurilor?

La începutul lunii, șeful serviciilor de informații din SUA, Avril Haines, a declarat că încă nu se știe ce cauzează „incidentele sanitare anormale”.

În decembrie 2020, o evaluare a Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA arăta că „energia direcționată, cu frecvență radio (RF)” s-ar putea afla în spatele simptomelor experimentate de diplomați.

Misterul cauzei afecțiunilor și faptul că acestea apar în rândul lucrătorilor diplomatici americani, au amplificat teza, nedovedită, conform căreia Rusia ar putea fi în spatele incidentelor.

Sursa foto: Dreamstime