Principalele motive pentru care românii emigrează sunt corupția, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia, spune ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero. Conform celor mai recente date statistice prezentate de ministru în cadrul unei conferințe de presă, aproximativ 9.700.000 de români trăiesc în străinătate.

„Dintre aceștia, aproximativ 5.600.000 se află în Diaspora, diferența în comunitățile istorice”, precizează Intotero.

„Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii și când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, județene, comunale, spitale, investiția și existența unor condiții decente în sănătate și existența școlilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (…) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionați în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceștia își doresc să se întoarcă”, adaugă ministrul, potrivit Mediafax.

Ministrul a precizat că mulți români au plecat din cauza regimului din perioada 1945-1990 dar sunt foarte mulți și cei care au plecat dupa anii `90 după intrarea României în Uniunea Europeană.

„Vreau să vă spun că vorbim aici de români care au plecat în perioada `45-`90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetățenii care au plecat după `90 și mare parte din ei au plecat în special în țările din UE, după intrarea României în UE”, a precizat Natalia-Elena Intotero.