Hackerul olandez care a accesat contul de Twitter al lui Donald Trump în luna octombrie a acestui an nu este “pasibil de urmărire penală”, a decis Parchetul olandez, transmite AFP, citând un comunicat al Ministerul Public.

“Aceasta este concluzia Ministerului Public după o anchetă a echipei de infracţiuni de tehnologie de vârf a poliţiei naţionale”, se precizează într-un comunicat emis miercuri, 16 decembrie.

Cum s-a justificat hackerul olandez?

Olandezul Victor Gevers, în vârstă de 44 de ani, al cărui nume a fost dezvăluit de presa din ţara sa, a reuşit să descopere parola contului lui Trump, afirmă parchetul, care îl prezintă drept un “hacker etic”.

“După ce a reuşit să se conecteze, olandezul a încercat să intre în contact cu autorităţile americane spre a le semnala vulnerabilitatea” accesului la contul preşedintelui. “Astfel, el s-a identificat şi le-a da sfaturi spre a corecta această vulnerabilitate”, adaugă sursa citată.

Chestionat apoi de poliţia din Olanda, Gevers a declarat că a vrut să verifice cât de vulnerabilă era parola liderului de la Casa Albă, dorind să evite o piratare a contului exact înainte de alegeri, date fiind “mizele importante”, indică Parchetul olandez.

Nu se impune urmărirea penală în aceste “condiţii speciale”

Administraţia de la Washington negase conectarea hackerului, în vreme ce Twitter a indicat că nu deţinea probe ale unei deschideri de sesiune din exterior, scrie Agerpres.

“În Olanda, piratarea este pasibilă de urmărire penală”, aminteşte Ministerul Public, explicând astfel de ce a fost deschisă o anchetă în privinţa hackerului. Cu toate acestea, Parchetul consideră că, în aceste “condiţii speciale”, nu se impune urmărirea penală.

Potrivit autorităţilor olandeze, hackerul a accesat într-adevăr contul de Twitter al lui Donald Trump, dar “respectând criterii dezvoltate de jurisprudenţă” şi care fac din el “un hacker etic”. În plus, el nu a postat niciun mesaj dându-se drept preşedintele american.

“Autorităţile americane au fost informate” despre rezultatele anchetei din Olanda, încheie Ministerul Public.

Ce parolă folosea Donald Trump?

Victor Gevers şi-a povestit aventura într-un interviu publicat la 22 octombrie de publicaţia lunară Vrij Nederland.

El a spus că încercase mai multe parole, precum ‘MakeAmericaGreatAgain’, înainte de a introduce “maga2020!”, celebrul acronim al sloganului lui Donald Trump şi care i-a dat acces la cont, după cum a relatat în interviu. El a mai menţionat că liderul american nu folosea măsuri de securitate precum autentificarea în doi paşi.