Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a spus că noul program iniţiat de minister prevede construirea în anul 2011 a 400 de creşe.
„’Am decis să construim în 2011 un număr de 400 de creşe. Sigur că este foarte important ca şi autorităţile publice locale să fie pregătite să pună la dispoziţia ministerului terenul aferent construcţiei. Avem un proiect tip, pe care îl vom aplica la nivel naţional, avem standarde de cost. Va fi un proiect modular astfel încât vom construi creşe cu 20 locuri, 40 locuri sau 80 locuri, în funcţie de necesar”, a spus Udrea.
Ea a precizat că, potrivit estimărilor, un modul ar costa aproape 100.000 eruo, fără TVA.
„Am stabilit şi un preţ de referinţă pe modul, sub 100.000 de euro, fără TVA. Aşteptăm ca până la 15 ianuarie autorităţile publice locale să ne facă solicitări privind numărul de locuri de care au nevoie în creşe, astfel încât noi să putem calcula numărul de creşe pe care vrem să le construim în fiecare oraş”, a precizat Udrea.
Ministrul a dat exemplul Bucureştiului unde sunt necesare 16 creşe, cu 2.000 locuri. „Având în vedere că există 59.000 copii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani, înseamnă că mulţi dintre aceştia stau cu bone sau bunici”, a spus Udrea.
Ea a precizat că finanţarea construcţiei de creşe se va realiza prin credit furnizor (un credit prin care furnizorul livrează cumpărătorului marfa cu plata amânată pe credit pe baza împrumutului în bani pe care îl primeşte de la o bancă, pe o perioadă determinată cu plata dobânzii convenite).