Guvernul vrea să-i urmărească pe toţi cei care au profesii liberale, sunt manageri sau au o asociaţie familală pentru a verifica dacă plătesc la sistemul de pensii.

Noua Lege a pensiilor are în vedere creşterea numărului de contribuabili la sistemul unitar de pensii publice cu cei care realizează venituri din profesii liberale, manageri, asociaţii familiale, a anunţat premierul Emil Boc.

Autorităţile cred că sistemul de pensii se află în colaps şi din cauza celor cu profesii liberale care nu plătesc contribuţiile la pensii. „Numărul de contribuabili la sistemul de pensii este de 4,9 milioane, iar numărul celor susţinuţi este de peste 5,7 milioane. Există un echilibru şi vrem să creştem numărul de contribuabili dintre cei care realizază venituri din profesii luberale, managerii şi asociaţiile familiale. Din 400.000 de astfel de persoane care plătesc impozite, doar 100.000 contribuie la sistemul de pensii”, a spus ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea.

Pentru a rezolva problema, autorităţile au decis să verifice datele ANAF cu cele de la Casa de Pensii pentru a-i depista pe cei care nu plătesc la sistemul de pensii.