Certificatul energetic solicitat la operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe va fi introdus începând cu 15 iunie, iar precontractele încheiate deja la notariat pentru vânzarea-cumpărarea de imobile vor fi finalizate conform legislaţiei în vigoare la data înregistrării acestora.

Introducerea certificatului energetic începând cu jumătatea lunii iunie este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care urmează să fie aprobat de Guvern.

„Prevederile articolului 23 din Legea 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanţă energetică a clădirii şi punerea acestora la dispoziţie potenţialilor cumpărători sau chiriaşi de către proprietari, în cazul vânzării sau închirierii locuinţelor unifamiliale şi a apartamentelor din blocurile de locuinţe, se aplică începând cu data de 15 iunie 2010. Precontractele semnate şi încheiate la notariat pentru vânzare-cumpărare locuinţe, precum şi documentaţiile depuse la instituţiile bancare în vederea perfectării contractelor de vânzare-cumpărare locuinţe, înregistrate înainte de data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, se finalizează conform legislaţiei în vigoare la data încheierii/înregistrării acestora”, se arată în actul normativ.

Documentul relevă totodată că pentru elaborarea certificatelor au fost atestaţi tehnico-profesional, până la 30 aprilie 2010, un număr de 767 specialişti ca auditori energetici pentru clădiri.

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului. Documentul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

SURSA: Mediafax