Guvernul va aloca, în perioada 2010-2013, suma de 1,9 miliarde de lei pentru punerea în practică a Strategiei naţionale e-România, care urmăreşte informatizarea relaţiilor dintre administraţia publică şi contribuabili, cetăţeni şi firme, a anunţat Ministerul Comunicaţiilor.

„În 2010 vor fi alocaţi 245,1 milioane de lei, în 2011 – 714,5 milioane de lei, în 2012 – 575,8 milioane de lei, iar în 2013 – 364,8 milioane de lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCSI).

Strategia naţională e-România urmăreşte „modernizarea statului prin informatizarea interacţiunii cu cetăţenii şi companiile”, conform comunicatului.

La nivelul Produsului Intern Brut (PIB), contribuţia şi efectele informatizării serviciilor publice se vor cifra la 90 milioane de euro în 2010 şi 190 de milioane de euro în intervalul 2011-2013.

„Unitatea de măsură a performanţei e-România este timpul cetăţeanului: cât de repede se informează, cât de repede primeşte documentele de care are nevoie şi cât de uşor îşi poate plăti taxele. e-Romania va permite cetăţenilor să se adreseze unei administraţii unitare, acesta găsind răspuns la toate întrebările şi solicitările sale fără a mai fi nevoie să se deplaseze la vreun ghişeu. Informaţiile se vor transmite electronic între toate instituţiile responsabile fără implicarea cetăţeanului, acesta primind doar răspunsurile pe care le caută”, se arată în comunicat.

Sistemul de încasare a taxelor şi impozitelor se va simplifica, reducându-se astfel evaziunea fiscală. De asemenea, se va ameliora contactul dintre firmele private şi stat, iar munca la negru se va reduce datorită creşterii transparenţei, se menţionează în comunicat. MCSI este instituţia care pune în practică politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale.

SURSA: Mediafax