Ca răspuns la criza energetică provocată de războiul din Ucraina și de sancțiunile aferente din partea Uniunii Europene, guvernul Ungariei a emis un decret care interzice scoaterea din țară a surselor de energie, inclusiv a lemnului de foc, a declarat marți ministrul ungar al Agriculturii.

În interesul securității energetice, guvernul poate reglementa și restricționa cantitatea de lemn de foc care poate fi transportată în străinătate și poate exercita un drept de preempțiune la cumpărarea acestuia, a declarat István Nagy într-un comunicat.

Conform decretului, organizațiile și persoanele fizice care exportă lemn de foc trebuie să raporteze toate vânzările de lemn de foc pe care intenționează să le facă în străinătate către autoritatea pentru siguranța alimentară Nebih, care trebuie să notifice apoi Ministerul Agriculturii. În cazul în care lemnul de foc în cauză este necesar în Ungaria, guvernul își va exercita dreptul de preempțiune pentru a-l cumpăra.

„Este foarte important ca aceasta să nu fie o interdicție generală, ci mai degrabă o reglementare de urgență menită să asigure că nevoile energetice ale maghiarilor sunt satisfăcute”, a declarat ministrul.

Guvernul ungar a declarat starea de urgență în domeniul energiei

La 12 iulie, guvernul lui Viktor Orban a făcut o răsturnare de situație remarcabilă în ceea ce privește una dintre problemele sale politice cheie, sistemul de prețuri reglementate, după ce a declarat starea de urgență în domeniul energiei și a redus eligibilitatea pentru prețurile reglementate la energie pentru clienții cu amănuntul.

De la 1 august, prețurile reglementate la energie pentru consumatorii casnici se vor aplica doar pentru consumul de electricitate și gaze până la media națională, în timp ce prețurile de piață se vor aplica pentru consumul peste această medie, a declarat Gergely Gulyas, șeful biroului premierului, la conferința de presă săptămânală.

Plafonarea generală a prețurilor la electricitate și gaze pentru consumatorii casnici este „pur și simplu inaccesibilă” în contextul actualei crize energetice din timpul războiului, a spus el.

În cifre, acest lucru înseamnă că un sfert dintre gospodării vor plăti prețul pieței, deoarece consumă mai mult decât media lunară de 210 EUR/kWh pentru electricitate și de 144 cm pentru gaz.