Potrivit ministrului de resort, Doina Pană, Regia Naţională Romsilva a scos la vânzare, la nivel naţional, 876.000 mc de lemn de foc pentru populaţie, la preţul de 151 lei/ mc, iar până la sfârşitul anului se va ajunge la peste 1 milion de metri cubi.  

Noul Cod Silvic, în care se prevede clar modul în care se asigură cu prioritate lemnul de foc pentru populaţie, a fost adoptat în Parlament la sfârşitul lunii iunie, a fost promulgat de către Preşedintele României în a doua parte a lunii iulie, iar hotărârea adoptată de Guvern privind noul regulament de valorificare a masei lemnoase a intrat în vigoare în 5 octombrie, după 45 de zile în care a stat în dezbatere publică la Ministerul Apelor şi Pădurilor şi a parcurs toate procedurile de avizare externă. 

"Până în octombrie, la momentul intrării în vigoare a acestei prevederi, s-a mers pe un regulament de vânzare a masei lemnoase adoptat în 2016, care a prevăzut că doar 15% din volumul de lemn din pădurile statului să fie pus pe piaţă de către Romsilva, 85% din volum fiind licitat pe picior către agenţii economici atestaţi în exploatarea lemnului. Astfel, grosul lemnului s-a vândut deja la licitaţii pe picior până în vara anului 2016, aducând un profit uriaş firmelor cu activitate în domeniu, care au vândut cantităţi infime de lemn de foc populaţiei. Spre exemplu, în 2016, primele 23 de societăţi comerciale de profil din ţară au achiziţionat un volum de 1.056.765,5 mc masă lemnoasă din pădurile statului, cantitate din care au scos la vânzare, din pădure sau depozite, ca lemn de foc către populaţie, sub 42.000 mc. De menţionat este faptul că aproape jumătate din cantitatea de lemn de foc vândută populaţiei a fost asigurată de către doi agenţi economici", se precizează în comunicatul citat. 

În context, Doina Pană arată că punerea în aplicare a prevederii noului Cod Silvic va avea efecte mult mai clare începând cu anul 2018, în condiţiile în care Romsilva a anunţat deja că pe noul cadru legislativ, anul viitor se vor pune pe piaţă pentru populaţie, strict din pădurile din proprietatea statului, aproape patru milioane de metri cubi de lemn. La această cantitate se adaugă şi cea rezultată din exploatarea pădurilor din proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, gestionată de ocoalele silvice de regim. 

AGERPRES