Anul acesta, din cauza pandemiei, când românii sunt nevoiţi să marcheze Ziua Naţională fără parade, defilări şi alte evenimente intrate în tradiţie, este un bun prilej de reflecţie asupra exemplelor de unitate din istoria noastră, susține Premierul Ludovic Orban.

“Ziua Naţională a României, chiar dacă o sărbătorim atipic anul acesta din cauza restricţiilor impuse de pandemie, rămâne la fel de importantă pentru noi, prin rolul pe care Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 l-a avut pentru desăvârşirea statului naţional.

”Ne emoţionează semnificaţia acestei zile”

Au trecut 102 ani de atunci, timp în care au fost şi perioade de grea încercare, pe care românii le-au depăşit uniţi în atingerea unor idealuri sau depăşirea unor situaţii de criză.

Astăzi, când ne vedem nevoiţi, din cauza pandemiei, să marcăm Ziua Naţională fără parade, defilări şi alte evenimente intrate în tradiţie, este un bun prilej să reflectăm, poate mai mult decât am făcut-o în anii trecuţi, asupra exemplelor de unitate din istoria noastră”, afirmă Ludovic Orban în mesajul transmis de 1 Decembrie.

“Ne emoţionează semnificaţia acestei zile, în care sunt adunate toate sacrificiile românilor pentru afirmarea naţională şi stăruinţa unui popor de a deveni o naţiune de sine stătătoare, independentă, aducând toate teritoriile româneşti în interiorul aceloraşi graniţe.

Să privim, însă, acest context ca pe un nou moment crucial al destinului nostru, pe care îl putem depăşi cu bine dând dovadă de coeziune şi maturitate socială. Doar prin eforturile noastre unite putem salva vieţi şi învinge virusul, doar prin convergenţa tuturor energiilor din societate putem reveni cât mai curând la normalitate, pentru ca apoi să deschidem o nouă cale către modernizarea României”, subliniază Orban.

Marcel Vela este optimist

”Dragă România,
Dimineață vei fi deja copleșită de mesaje.

Pe 1 Decembrie ne gândim la tine, mai mult ca oricând, și ne întoarcem cu nostalgie în timp, către copilărie.
De ziua ta ne cuprinde, mai mult ca niciodată, dragostea de acasă, de părinți, de frați, de bunici și străbunici.
Ne amintim de cum eram odinioară și de cuvântul nostru, doar al românilor, de #Dor.

Ce dor simțim astăzi că nu te putem sărbători ca altădată!
Ce dor ne cuprinde că nu ne putem îmbrățișa ca altădată, dar cât de puternică este speranța că vom zâmbi curând, sănătoși și fără măști!

La mulți ani, România!
La mulți ani, Patria mea iubită!”, a scris ministrul de Interne pe Facebook, cu ocazia zilei naționale.

Critici de la PSD

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu a ratat Ziua Națională pentru a lansa un nou val de critici la adresa Guvernului.

”De Ziua Națională, ar trebui să ne onorăm istoria, eroii și progresul nostru ca națiune.

De Ziua Națională, ar trebui să ne bucurăm de tot ce este românesc! De bucatele noastre. De tradițiile noastre. De familie și prieteni.

Anul acesta, din păcate, această pandemie, extrem de prost gestionată, ne-a furat toate aceste bucurii.
Astăzi, de 1 Decembrie, e timpul să ne amintim de curajul înaintașilor noștri de a construi România.

Curajul lor înseamnă ca azi să continuăm să luptăm pentru ceea ce este corect! Să luptăm pentru ca națiunea noastră să treacă mai repede peste aceste momente dificile!

Ca români, suntem chemați să ne apărăm, cu toții, țara din nou! Împreună, să ne apărăm țara de un dușman invizibil, cu care s-au luptat prea puțin și prea haotic până acum.

Cu toții, putem îndrepta națiunea noastră în direcția cea bună!
Știm cum. Avem soluțiile! Și avem și dorința de a ne uni din nou în jurul unui singur scop.
Împreună, putem să ne salvăm ca o națiune puternică!

La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a scris Ciolacu de 1 Decembrie pe Facebook.

Foto: INQUAM / Octav Ganea.