Guvernul Romaniei, Agentia Nationala pentru Investitii Straine (ARIS) si Renault vor semna astazi un memorandum prin care producatorul de automobile sa poata obtine facilitatile necesare demararii constructiei centrului de design si dezvoltare Renault Technocentre Romania, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu cu ocazia vizitei la Bucuresti a lui Patrick le Quement, Senior Vice President, Corporate Design la Renault.

“Proiectul Dacia, demarat in 97, a ajuns la maturitate. Anul viitor vom avea un milion de masini produse la Dacia iar acest lucru radiaza in toata industria de componente, unde sunt implicati circa 100.000 de oameni. Avem ambitia de a transforma industria auto romaneasca intr-o adevarata locomotiva a economiei”, a spus premierul.

Patrick le Quement a precizat ca pana la finele anului 2008 va Renault Technocentre Romania vor lucra 30 de angajati care vor proiecta in intregime o parte din gama de automobile a grupului, “de la stadiul de schita pana la modelul final care intra in productie”.

Centrul va cuprinde o pista de incercari, o sectie de inginerie pentru masini, un centru de incercari mecanice si departamente de informatica, contabilitate si marketing. Investitia este estimata la aproximativ 450 de milioane de euro. Automobilele proiectate de Renault la centrul de la Titu vor fi produse in uzinele din Romania, Turcia, Slovenia, India, Rusia si Iran.

Renault si autoritatile locale din judetul Dambovita nu au reusit sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste terenul de 258 de hectare de la Titu, deoarece Renault Tehnologie Roumanie SRL si Automobile Dacia, participante la licitatie, nu au achitat pretul de pornire, care a fost redus de doua ori. Consiliul Judetean Dambovita, proprietarul terenului, a redus pretul initial de 29,1 milioane de lei la 27,6 milioane de lei si apoi la 21,8 milioane.

Renault Tehnologie Roumanie SRL a anuntat, in schimb, ca prefera sa se asocieze cu Consiliul Judetean pentru investitia in centrul de proiectare.

 

Sursa: Capital 19 Martie 2007