La nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție activează în prezent 109 judecători. În rândul acestora, 83 întrunesc criteriile legale pentru a se pensiona la momentul de față. În cazul în care se va introduce majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani, acești magistrați ar opta pentru retragere. Asta pentru că noua reglementare nu ar putea fi aplicată retroactiv.

„Cum i-am spus și domnului prim-ministru, rămânem la Curtea Supremă, la instanța supremă în această țară, cu 20 de judecători să judece”, a declarat Elena Costache, președintele CSM, într-un interviu acordat Stiripesurse. Chiar și așa, dificultățile nu se limitează la Înalta Curte, mai avertizează Costache.

Șefa CSM: Cine și cum va înlocui judecătorii pensionari?

„La nivelul curților de apel sunt aproximativ opt sute și ceva de judecători. Vorbesc acum de judecători. Da, din aceștia, la nivelul curților de apel, 200 și ceva pot pleca oricând. Vorbesc de instanțe de ultim grad de jurisdicție. Ce înseamnă asta? Cine le va lua locul? Cum le va lua locul?”, a mai spus ea.

Magistrata de la Curtea de Casație și Justiție subliniază în cadrul interviului acordat că este nevoie de un parcurs îndelungat pentru ca un judecător să acceadă la o instanță de nivel superior, precum Curțile de Apel sau Înalta Curte:

„Unui judecător de Curtea de Apel, ca să meargă la promovare la Înalta Curte, îi trebuiesc 18 ani vechime în profesie și minim 5 ani vechime să funcționeze la o curte de apel.”

Elena Costache
Elena Costache / SURSA FOTO: captură YouTube

Volumul de muncă al judecătorilor

Elena Costache a mai afirmat că, în contextul în care, potrivit afirmațiilor sale, volumul de muncă a crescut constant în ultimii cinci ani, iar sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal. Totodată, judecătoarea Costache a menționat că își exprimase speranța ca discuțiile referitoare la majorarea vârstei de pensionare să se fi încheiat încă din 2023.

În opinia sa, săptămâna trecută, după ce în spațiul public au fost lansate măsurile prevăzute în programul de guvernare pentru sectorul justiției, a transmis invitații la dialog premierului Ilie Bolojan, ministrului Justiției și președinților celor două Camere parlamentare, reprezentanții celorlalte două puteri ale statului.

Ca urmare a acestor invitații, președinta CSM afirmă că a avut momentan o discuție informală cu prim-ministrul Bolojan, în cadrul căreia șeful Guvernului „și-a expus viziunea în legătură cu ce consideră că se impune să se facă în sistemul de justiție pentru atingerea scopului din programul de guvernare”.