Vineri, 19 martie, Guvernul României a discutat în şedinţă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care urmează apoi să fie supus dezbaterii publice.

„Avem astăzi, pentru dezbatere publică, un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă care reprezintă priorităţile României astăzi. Alocăm resurse importante pentru infrastructură rutieră şi feroviară, dar şi autostrăzi. Bineînţeles, reţeaua de gaze. Vrem să construim spitale noi, spunem foarte clar în acest program. Şi, bineînţeles, şi măsuri sociale. Deci, acordăm importanţă tuturor priorităţilor. O reformă de care România avea nevoie”, a precizat, vineri, premierul Florin Cîţu.

Victor Negrescu, fost ministru al Afacerilor Europene: E un plan făcut pe picior

Tot astăzi însă, au venit critici dure pe această temă din partea Partidului Social Democrat. Victor Negrescu, vicepreşedinte al PSD şi fost ministru al Afacerilor Europene, consideră că Guvernul încearcă să îi păcălească pe români cu un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă „făcut pe picior”. El acuză că proiectul este, de la formă până la ţintele propuse, „un copy-paste” al proiectelor deja existente în sertarele ministerelor.

„Guvernul României încearcă să ne păcălească cu un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă făcut pe picior. De la formă până la ţintele propuse, PNRR-ul Guvernului reprezintă un copy-paste al proiectelor deja existente în sertarele de la ministere.

Guvernanţii nu au înţeles că PNRR nu poate fi „iepuraşul de Paşte” al partidelor de guvernământ pentru satisfacerea obiectivelor electorale, ci trebuie să fie o viziune de relansare pentru România. Ne-au propus de fapt un proiect ultra-birocratizat, un plan care nu poate fi implementat până la finalul lunii august 2026”, se arată într-un mesaj postat de Victor Negrescu pe pagina sa de socializare.

„Planul adevărat trebuie să aibă cu 12 miliarde de euro mai puţin”

Vicepreşedintele PSD subliniază că Executivul condus de Florin Cîţu a venit cu un plan în valoare de 41,1 miliarde de euro, reprezentând 141% din alocarea României, deşi România primeşte doar 29,2 miliarde de euro.

„Sumele prezentate nu sunt defalcate pe granturi şi împrumuturi, reamintim că jumătate sunt împrumuturi. Sumele propuse, pentru a lua ochii partenerilor sociali şi cetăţenilor, nu se vor regăsi, de fapt, în forma finală, pentru că planul adevărat trebuie să aibă cu 12 miliarde de euro mai puţin. Mecanismul de implementare este greoi, ultra-birocratizat şi nu are fundamente juridice şi legale solide care să asigure realizarea sa până la finalul lunii august 2026.

Nu se prezintă criteriile de selecţie ale proiectelor şi se aruncă responsabilitate pe umerii mai multor instituţii fără ca de fapt să se ocupe cineva cu adevărat de reuşita reformelor. Nu se ţine cont deloc de capacitatea administrativă reală. Nu există nicio măsură concretă pentru stimularea economiei pe termen mediu şi lung, nu se oferă nicio perspectivă de specializare economică sustenabilă şi nu se vorbeşte deloc de rolul capitalului românesc”, mai afirmă Negrescu în postarea sa de pe Facebook.

„Transferarea unor proiecte în PNRR va conduce la blocaje importante şi la scăderea absorbţiei pe alte surse de finanţare”

În plus, Victor Negrescu notează că preocuparea centrală a guvernanţilor „pare a fi să schimbe legea pensiilor şi legea salarizării unitare pentru a servi strict intereselor politice”.

„Alocarea directă pentru digital este de 9,77%, mult sub ţinta de 20%. O să încerce să ne aburească cu obiectivele transversale, dar realitatea este că ţinta nu este îndeplinită. Din suma propusă se alocă un pic peste 10% pentru educaţie, cât am propus, deci nu 11%, dar suma riscă să scadă după negocieri. Poate recunosc acum de unde au preluat ideea. Amuzant este că nu mai vorbim de şcoli verzi, ci de şcoli înverzite. Procentajele repartizate pe ţinte transversale nu au nicio legătură cu realitatea.

Multe din proiectele preluate în PNRR existau deja, unele fiind deja finanţate din fonduri europene, iar transferarea lor în PNRR va conduce la blocaje importante şi la scăderea absorbţiei pe alte surse de finanţare. Concluzia este că din nou guvernanţii preferă festivismul în locul unui plan serios pentru redresarea economică a României”, a încheiat Negrescu.