Guvernul va permite companiilor să achite cu prioritate principalul unei restanţe la bugetul de stat, şi nu penalităţile aferente datoriei, şi va reduce numărul declaraţiilor fiscale care trebuie completat lunar de firme pentru plata diverselor contribuţii, a anunţat, joi, premierul Emil Boc.

„Vom permite plata principalului, nu a accesorului atunci când achitaţi o datorie la fisc. Practica actuală este că ai o datorie şi prima dată plăteşti din penalităţi, iar principalul datoriei merge în continuare şi produce penalităţi, ajunându-se la insolvenţă. Dăm acum posibilitatea ca atunci când mergi să plăteşti o datorie, să nmu existe obligaţia de a tăia doar datoria din penalităţi, ci din datoria principală, pentru că aceea este producătoare în continuare de penalităţi”, a spus şeful Guvernului reprezentanţilor firmelor prezente la sediul Ministerului Economiei pentru ceremonia de semnare a contractelor de proiecte pe anul 2010 destinat investiţiilor în întreprinderi mari.

El a arătat totodată că Executivul analizează şi posibilitatea introducerii unui mecanism de compensare a TVA-ului care trebuie achitat de către o firmă cu restanţele pe care aceasta le are de încasat de la stat din rambursarea TVA.

Premierul a precizat că toate aceste măsuri fac parte dintr-un set de proiecte pregătite de Guvern pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Surse oficiale au declarat, luni, agenţiei Mediafax că Guvernul va prezenta Parlamentului un nou program cu măsuri anticriză.

SURSA: Mediafax