Reprezentanţii Executivului au prezentat sindicatelor, luni, două proiecte privind salarizarea în sistemul bugetar, care prevăd pentru anul 2011 majorarea salariilor cu procente cuprinse între 1 şi 20.

Preşedintele CNSRL Frăţia, Marius Petcu, a declarat la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii că reprezentanţii Guvernului au prezentat un proiect de lege al salarizării pentru anul 2011 şi un proiect de lege cadru care „este o prelungire a Legii 330/2009”.

Liderul CNSRL Frăţia a precizat că în legea-cadru nu mai sunt prevăzute salarii de merit, al treisprezecelea salariu sau prime de vacanţă, iar legea salarizării pentru 2011 propune variante de majorare a salariilor cu proporţii cuprinse între 1 şi 20%.

Potrivit lui Petcu, bugetarii care au venituri cuprinse între 600 şi 800 de lei ar putea beneficia de majorări salariale cu 20%, iar pentru cei care au venituri de peste 2.500 de lei majorarea propusă este de 1%.

Organizaţiile sindicale au şi membri cu salarii medii şi mari

Petcu a mai spus că în cadrul discuţiilor s-au luat în calcul două variante de majorare a salariilor, una care vizează creşteri mai mari pentru salariile mai mici şi o comprimare a grilei de salarizare, iar cea de a doua care prevede majorări mai importante pentru toţi bugetarii.

„Mişcarea sindicală încearcă să crească salariile mici, dar organizaţiile sindicale au şi membri cu salarii medii şi mari”, a explicat Petcu, precizând că va înainta spre analiză cele două variante colegilor din federaţia sindicală.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat că legea privind salarizarea din 2011 prin care sunt propuse majorările salariale se va aplica salariilor existente la 1 iulie 2010, care au fost reduse cu 25%.

Apostoiu a mai spus că în 2012 Executivul va elabora o nouă lege specială prin care să stabilească nivelul de creşteri salariale, care va fi stabilită în funcţie de ce se întâmplă în economie.

1,5 milioane de angajaţi primesc salariul minim pe economie

Vicepreşedintele Cartel Alfa a precizat că în acest moment ar opta mai degrabă pentru o majorare mai importantă a salariului minim pentru că acesta este legat şi de sectorul privat.

Preşedintele Bloculu Naţional Sindical, Dumitru Costin, a precizat că legea cadru propusă de Guvern va fixa ierarhiiile în sistemul bugetar, dar e greu de stabilit când vor fi atinse obiectivele propuse pentru că acest lucru depinde de cum evoluează economia.

Sindicaliştii au precizat că vor avea o nouă rundă de discuţie privind legile salarizării săptămâna viitoare.

Discuţii pe tema salariului minim şi a legii salarizării unitare au avut loc şi vineri la Palatul Victoria.

Liderul BNS a spus atunci că premierul a discutat cu sindicaliştii despre posibile majorări salariale cu 10-15 la sută, în 2011, mai mult pentru cei cu venituri mici, precizând că, în prezent, o treime din populaţia activă, respectiv 1,5 milioane de angajaţi, primeşte salariul minim pe economie.

SURSA: Mediafax