Ministrul industriei si-a iceput mandatul itr-un fel relativ ciudat. Dan Ioan Popescu a promis ca tarifele la energie nu vor creste i aceasta iarna. Aplicarea acestei masuri ar isemna i mod evident acumularea unor tensiuni i pretul de productie. Adica societatile care produc energie ar trebui sa achizitioneze materii prime mai scumpe (ca urmare a cresterii dolarului i raport cu leul sau a lipsei de restructurare a companiilor nationale) si, i schimb, sa vinda energie la acelasi tarif.
Tot i urma cu o luna, ministrul industriei vorbea despre cresterea productiei de carbune. Motivatia este simpla: seceta a facut ca hidrocentralele sa aiba o contributie tot mai mica la producerea energiei electrice. Din acest punct de vedere, era firesc ca una dintre societatile producatoare de energie, Termoelectrica, sa se orienteze catre mai mult carbune. Multi si-au frecat miinile de bucurie crezind ca a venit momentul redeschiderii minelor. Doar ca aflat itr-o vizita i Valea Jiului, ministrul industriei le-a taiat elanul adeptilor redeschiderii minelor.
Ministrul a facut o socoteala simpla. Redeschiderea minei Dilja ar costa 500 miliarde de lei si aceasta ar isemna o productie suplimentara de 900 tone de huila pe luna. Ceea ce, spune Dan Ioan Popescu, ar fi nerentabil. Demnitarul merge mai departe si afirma ca este mai bine ca acesti bani sa fie investiti i alte proiecte din Valea Jiului si vorbeste chiar de eficientizarea activitatii atit la extragerea carbunelui, cit si la companiile care il utilizeaza. Adevarul este ca, fie ca vrem sau nu sa recunoastem, Valea Jiului este o problema. L