Guvernul intenţionează să impoziteze şi terenurile acoperite de clădiri, prin eliminarea din Codul Fiscal a prevederii care stabileşte că aceste suprafeţe sunt scutite de impozit, măsură cu un impact financiar neglijabil pentru contribuabili, dar semnificativ la nivel naţional pentru bugetul de stat. Eliminarea scutirii de impozit este prevăzută într-un proiect de lucru al Guvernului care modifică Codul Fiscal.

Documentul, obţinut de Mediafax, include o serie de modificări la forma actuală a Codului Fiscal, printre care şi abrogarea literei „a” la articolul 257.

Articolul 257 al Codului Fiscal stabileşte bunurile pentru care nu se datorează în prezent impozit pe teren, iar la litera care urmează să fie abrogată se arată că din această categorie face parte şi terenul aferent unei clădiri, pentru suprafaţa de teren care este acoperită de o clădire.

Contactat de MEdiafax, Niculae Done, senior tax partner la compania de consultanţă fiscală şi audit KPMG, a arătat că proiectul pregătit de Guvern indică intenţia unei noi impozitări.

„Este vorba de o propunere de impozitare făcută de Guvern. Zilele acestea se discută proiectul la Ministerul Finanţelor împreună cu consultanţi şi oameni de afaceri”, a declarat Niculae Done.

Avocatul Gabriel Biriş, partener al firmei de avocatură Biriş&Goran, a explicat la rândul său, pentru Mediafax, că, de exemplu, pentru un bloc cu o amprentă de 600 metri pătraţi amplasat pe un teren de 1.000 metri pătraţi se plăteşte în prezent impozit doar pentru diferenţa de 400 metri pătraţi, în cotă-parte pentru proprietari, dar că modificarea pregătită de Guvern va lărgi baza impozabilă cu suma aferentă amprentei tuturor clădirilor din ţară.

Impact mic asupra contribuabilului, sume importante la nivel de ţară

„Această prevedere introduce în sfera impozitului pe teren şi terenurile de sub clădire. Impactul asupra contribuabilului va fi unul neglijabil, ţinând cont de nivelul scăzut al impozitului pe teren, dar la nivel naţional sumele colectate suplimentar pot fi semnificative, deoarece se introduce în sfera de aplicare practic suma amprentei tuturor clădirilor din România”, a spus Biriş.

În prezent, impozitul pe teren se datorează pentru terenurile ocupate de orice fel de construcţii care nu sunt de natura clădirilor, precum alei, terenuri de sport, bazine.

SURSA: Mediafax