Raluca Turcan, vicepremier al Cabinetului Orban, a vorbit luni, la RFI, despre măsurile luate de Guvern în urma instituirii stării de urgenţă. Pentru că unele voci au criticat faptul că nu se iau măsuri mai stricte, pentru a preveni cu adevărat răspândirea infectărilor în rândul populaţiei, Turcan a explicat că nu este vorba despre o ezitare a autorităţilor, ci de un plus de încredere acordat românilor.

Recomandările Guvernului „sunt un început pentru a vedea cum reacționează oamenii”, spune vicepremierul Raluca Turcan. Dacă aceştia vor înţelege din prima că restricţiile înseamnă „sănătate pentru societate”, atunci măsurile îşi vor atinge efectul din prima etapă. Dacă nu, restricţiile vor evolua, precizează oficialul guvernamental.

„Nu e vorba de ezitare, e un gir pe care îl acordăm oamenilor”

„Ultimele măsuri anunțate fac parte dintr-un lanț de măsuri pe care guvernul Orban le-a adoptat pentru a proteja sănătatea oamenilor. Evident că măsurile au fost graduale, s-a început cu închiderea școlilor, a traficului aerian. Acum am ajuns la măsurile de conduită internă, a prevenirii lipsei de responsabilitate.

Aceste recomandări practic sunt un început pentru a vedea cum reacționează oamenii. Dacă românii înțeleg din prima că un comportament mai restrictiv înseamnă sănătate pentru societate, atunci este foarte posibil că măsurile să-și atingă efectul din prima etapă.

Dacă românii nu înțeleg și vor da prioritate unor obișnuințe de consum, atunci probabil aceste restricții vor evolua. Nu e vorba de ezitare, e un gir pe care îl acordăm oamenilor, un plus de încredere. Poate românii înțeleg să limiteze interacțiunea socială, să nu se mai îmbrățișeze, să nu mai meargă în locuri aglomerate, să nu mai dea mâna”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan, potrivit stiripesurse.ro.