Pe data de 1 august, Emil Boc a declarat că cifra şomajului din România este încă cu mult sub media altor ţări din Uniunea Europeană. Este o idee pe care se tot bate moneda. Rata şomajului în România la finele lunii decembrie 2010 va fi mult mai mică decât cea raportată în aceeaşi lună a anului trecut, a declarat şi Mihai Şeitan, Ministrul Muncii, Familie şi Protecţiei Sociale. În spate însă, guvernul se pregăteşte pentru o rată mai mare a şomajului.

Cheltuielile pe acest an ale bugetului asigurărilor pentru şomaj vor fi majorate cu 1,1 miliarde lei prin rectificarea bugetară, Guvernul anticipând pentru perioada imediat următoare o reducere a numărului de salariaţi faţă de prognoza utilizată la construcţia iniţială a bugetului.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2010 aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj se diminuează la venituri cu 321,57 milioane lei, se majorează la cheltuieli cu suma de 1,1 miliarde lei, iar deficitul se majorează cu 1,48 miliarde lei, se arată în proiectul primei rectificări bugetare din acest an, obţinut de Mediafax.

“Dificultăţile economice se vor reflecta şi în evoluţia de pe piaţa muncii: numărul de salariaţi se va reduce cu 1,8% faţă de o creştere cu 0,9% în prognoza utilizată la construcţia iniţială a bugetului”, atenţionează Guvernul în document.

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale se diminuează la venituri cu 48.665 mii lei, se majorează la cheltuieli cu 16.516 mii lei, iar excedentul se diminuează cu 65.181 mii lei.

Rata şomajului în luna iunie a fost de 7,44%, faţă de 7,67% în mai, numărul total al şomerilor înregistraţi fiind de 680.782, cu 21.072 mai puţini decât în luna precedentă.


“Este important de amintit că firmele mari au început deja să facă investiţii atât în tehnologii noi cât şi în pregătirea personalului pentru aceste tehologii. Aceasta este dovada că oamenii trebuie să se recalifice”, a declarat Şeitan.