România are parte de noi vești proaste care se vor reliefa în economie. Țara noastră a pierdut un proces extrem de important în fața Comisiei Europene, la Curtea de Justiție a UE. Totul s-a întâmplat după ce a contestat prea târziu o decizie pronunțată în iunie 2018.

În joc sunt 80 de milioane de euro pe care Ministerul Finanțelor trebuie să-i returneze comisiei. Cum s-a ajuns la o asemenea situație? Este vorba despre corecții financiare aplicate de Bruxelles din cauză că APIA, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, nu și-a actualizat, ani buni, softul cu declarațiile (ICAS) în baza cărora se fac plățile către agricultori. Astfel s-a ieșit din standardele europene.

În luna iunie a anului trecut, Comisia Europeană a exclus de la finanțare mai multe cheltuieli efectuate în Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Astfel s-a ajuns la suma de 80 milioane de euro.
În urma unui audit, Comisia Europeana a transmis APIA încă din august 2017 o scrisoare oficială în care solicita aplicarea regulilor privind disciplina financiară, anunță ziare.com. Dacă ar fi contestat decizia, România ar fi putut să amâne sau să obțină diminuarea sumelor de plată.