România are parte de noi vești proaste care se vor reliefa în economie. Țara noastră a pierdut un proces extrem de important în fața Comisiei Europene, la Curtea de Justiție a UE. Totul s-a întâmplat după ce a contestat prea târziu o decizie pronunțată în iunie 2018.

În joc sunt 80 de milioane de euro pe care Ministerul Finanțelor trebuie să-i returneze comisiei. Cum s-a ajuns la o asemenea situație? Este vorba despre corecții financiare aplicate de Bruxelles din cauză că APIA, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, nu și-a actualizat, ani buni, softul cu declarațiile (ICAS) în baza cărora se fac plățile către agricultori. Astfel s-a ieșit din standardele europene.

În luna iunie a anului trecut, Comisia Europeană a exclus de la finanțare mai multe cheltuieli efectuate în Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Astfel s-a ajuns la suma de 80 milioane de euro.
În urma unui audit, Comisia Europeana a transmis APIA încă din august 2017 o scrisoare oficială în care solicita aplicarea regulilor privind disciplina financiară, anunță ziare.com. Dacă ar fi contestat decizia, România ar fi putut să amâne sau să obțină diminuarea sumelor de plată.

Te-ar putea interesa și: