Guvernul a decis să permită funcţionarilor publici să lucreze în diferite domenii ale sectorului privat, precum cel didactic şi artistic, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate de aceştia ca funcţionari, potrivit fişei postului.

„Funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legatură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului”, se arată în proiectul final al legii de salarizare.

Prevederea va fi inclusă în Legea 161/2003 privind exercitarea funcţiilor publice, la trei zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

UPDATE:
Specialiştii în HR: „O decizie bună, însă doar teorietic”

Specialiştii în resurse umane au declarat, pentru capital.ro, că decizia Guvernului poate fi una foarte bună, dar că poate naşte conflicte şi, de asemenea, este greu de pus în practică.

Potrivit Mădălinei Popescu, general Manager al Pluri Consultants, decizia este una bună, dar numai în plan teoretic. „Ţinând cont de toate datele pe care le ştim despre mersul lucrurilor în sectorul public din România, cred ca aceasta nu este decât o metodă leaglă de a lua şpagă”, afirmă Mădălina Popescu. Aceasta argumentează afirmaţiile spunând că un funcţionar public care va lucra, spre exemplu, şi în cadrul unei agenţii de publicitate pe un post de creaţie, va avea cel mai sigur o legătură şi cu funcţia pe care o deţine în sectorul public. Cu alte cuvinte, va intermedia anumite proiecte ale statului prin compania la care lucrează, având un interes personal.

Cu toate acestea, Mădălina Popescu spune că vor fi şi „excepţii care întăresc regula”. „Cred că funcţionarii publici care vor să îşi văndă tablourile sau vor să publice o carte de poezii nu au niciun interes”, conchide aceasta.

Concluzia ei este însă foarte dură. „Nu cred ca este momentul ca Guvernul să se gândească la aşa ceva. Într-o perioadă de criză, când oamenii îşi pierd locul de muncă, statul ar trebui să fie interesat de altceva, nu de a da sau nu posibilitatea funcţionarilor publici să lucreze în domeniul privat”, mai spune Popescu.

Funcţionarii publici se vor adapta greu mediului privat

Un răspuns pozitiv privind conflictele interese a dat şi Mădalina Bălan, Managing Partner în cadrul companiei HART Human Resource Consulting, care spune că pot exista cazuri în care un funcţionar public care lucrează în mediul privat să servească interesele instituţiei publice în care activează.

O altă problemă a deciziei Guvernului este şi aceea că funcţionarii publici se vor adapta foarte greu mediului privat. „Diferenţele sunt foarte mari între un loc de muncă la o Primărie şi unul la o companie privată. Funcţionarii nu se vor adapta prea uşor presiunilor din mediul privat, dead-line-urilor şi programului foarte încărcat”, spune Mădalina Bălan.

SURSA: Mediafax