"În cursul unei reuniuni ministeriale, am convenit să devenim proprietarii a trei dintre insulele Senkaku, cât se poate de repede", a declarat purtătorul de cuvânt Osamu Fujimura, folosind numele japonez al acestui mic arhipelag, numit Diaoyu în chineză.

Osamu Fujimura a precizat că guvernul a ajuns vineri la un acord cu proprietarii, o familie niponă, însă a refuzat să divulge preţul de cumpărare. Potrivit presei, valoarea tranzacţiei ar fi în jur de 2,05 miliarde de yeni (20,4 milioane de euro).

Decizia de a achiziţiona aceste insule vizează asigurarea prezervării lor în linişte şi stabilitate, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Acest grup de insule nelocuite, situat la 2.000 de kilometri sud-vest de Tokyo şi la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care de asemenea le revendică, este în centrul disputei care contribuie la deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări.

Sâmbătă, Beijing a avertizat Japonia că China nu va reveni supra revendicărilor sale.

În luna august, militanţi pro-Beijing au debarcat pe una dintre insulele disputate. Ei au fost repede arestaţi de autorităţile nipone şi expulzaţi.

După câteva zile, un grup de japonezi au înălţat drapelul nipon pe aceeaşi insulă, pentru a reafirma apartenenţa acesteia la Japonia. Aceasta a declanşat manifestaţii antijaponeze cu participarea a mii de persoane în peste 20 de oraşe din China. Magazine nipone, restaurante şi vehicule au devenit ţinta lor în unele oraşe.

Tokyo l-a trimis de urgenţă pe ministrul său adjunct de externe, Tsuyoshi Yamaguchi, pentru a preda o scrisoare a premierului nipon autorităţilor chineze.

La sfârşitul lunii august, maşina ambasadorului Japoniei la Beijing a fost ţinta unei persoane neidentificate care a smuls steguleţul nipon de pe vehiculul diplomatului.
Sursa: Agerpres