Ministerul de Finanţe, Eugen Teodorovici, vrea să reducă drastic personalul din administraţie. Astfel,  „Ordonanţa Haiduciei”, aşa cum a fost ea caracterizată, prevede ca din 134 de secretari de stat, câţi are Guvernul în prezent, să rămână doar jumătate. Reducerea cu 50% nu ar urma să afecteze instituţiile cu un singur secretar de stat, potrivit B1TV.

Guvernul ia în calcul şi reglementarea numărului de posturi de conducere în aparatul central al statului, astfel încât în instituţii un procentaj de 12% dintre angajaţi să fie în posturi de conducere. De aceste măsuri se pare că vor fi scutite instituţiile din învăţământ, sănătate sau poliţie.

Nu în ultimul rând, se ia în calcul şi tăierea sporului de 15% din salariul de bază pentru condiţii grele şi vătămătoare. Excepţia de la această măsură ar urma să fie, din nou, medicii, profesorii, magistraţii şi poliţiştii. Pentru aceştia, sporul s-ar transforma în sumă fixă, dar numai după negocieri cu sindicatele. Măsurile urmează să fie implementate de Guvern odată cu rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Ministerul Finanţelor Publice.

Problema supradimensionării aparatului administrativ este una foarte veche, una care s-a amplificat de la o guvernare la alta – lucru cu atât mai valabil pentru Guvernele Grindeanu-Tudose-Dăncilă. În plus, nu ar fi prima dată când s-ar vehicula ideea reducerii personalului din administraţie, idee circulată în spatiul public și în anul 2018. Anii 2019 şi 2020 sunt ani electorali, aşa că nu se ştie deocamdată dacă „Ordonanţa Haiduciei” va fi până la urmă implementată.