Guvernul Nastase lucreaza la un Cod al investitorului strain. Deocamdata nu este clar ce forma va avea acest cod, dar un lucru este totusi cert: documentul ar trebui sa gaseasca o rezolvare a principalelor probleme de care s-au lovit investitorii i Rominia, i ultimii ani.
Ministrii guvernului Nastase nu vor trebui sa caute prea mult pentru a afla doleantele investitorilor straini. Nu mai departe de anul trecut, Consiliul Investitorilor Straini, o asociatie formata din marile companii care activeaza i Rominia, a facut publica o Carta Alba. Aici sunt incluse toate observatiile pe care investitorii le fac asupra mediului de afaceri din Rominia.
Regulile sunt simple. si cea de capatii este ca toti itreprinzatorii, fie ca sunt romini sau straini, doresc stabilitate legislativa. Nu neaparat facilitati fiscale sau vamale, ci pur si simplu stabilitate legislativa. O stabilitate care ar trebui sa se manifeste atit i modul de plata a taxelor si impozitelor, cit si i ceea ce priveste, sa spunem, prognozarea preturilor si tarifelor impuse de societatile monopoliste.
Desigur ca nici un investitor nu ar spune nu acordarii unor facilitati, dar ele ar trebui sa fie transparente si sa puna semnul de egalitate itre toate companiile. Reprezentantii firmelor mai doresc ca sistemul de colectare a impozitelor sa elimine interpretarile arbitrare. Astfel, exista parerea ca are loc o dublare sau uneori o triplare a verificarii firmelor. Sunt institutii care se calca pe picioare controlind marile firme.
Simplificarea procedurilor de ifiintare a unei noi societati comerciale si clarificarea interpretarii normelor privind avizele si autorizatiile de constructii si a procedurilor vamale sunt alte cereri formulate de investitorii straini.
Sa nu uitam ca anul trecut ambasadorul Statelor Unite i Rominia a facut publice rezultatele unui studiu privind birocratia i Rominia. Rezultatele au fost socante: i Statele Unite este nevoie de o singura zi pentru a iregistra o firma; i Rominia este necesara o perioada cuprinsa itre 49 si 102 zile. in Statele Unite se completeaza sapte formulare care cintaresc 30 de grame, i Rominia sunt necesare 83 de pagini care cintaresc o jumatate de kilogram.
O alta cerere se refera la introducerea standardelor europene de contabilitate. Codul investitorului strain este bine venit. El creeaza isa, problema. Micii itreprinzatorii au obtinut facilitati, investitorii straini vor avea un cod. Marile firme autohtone asteapta si ele un semn de la Guvern.