Din cele 638 de posturi care vor fi desfiinţate, 227 sunt vacante, a spus ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
El a precizat că vor fi reduse în total 638 de posturi, dintre care 70 de la instituţiile integral finanţate de la bugetul de stat, 15 de la instituţiile integral finanţate din venituri proprii şi 553 posturi de la instituţiile cu dublă finanţare. Ministrul Culturii a mai precizat că din totalul de 553 posturi de la instituţiile cu dublă finanţare, 273 de posturi erau vacante la momentul luării deciziei.
Kelemen Hunor a subliniat că deciziile au fost luate după consultarea sindicatelor şi a managerilor structurilor afectate de aceste reduceri de personal. Prin ordin al ministrului Culturii, la propunerea directorilor, vor fi aprobate numărul de posturi, regulamentele de organizare şi funcţionare şi structurile organizatorice ale instituţiilor care fac obiectul reorganizării, prin reducere de posturi.
„Vom discuta în continuare cu managerii teatrelor, muzeelor şi cu sindicatele, aşa cum am făcut şi până acuma. Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu sindicatele de la Opera Română, acum două săptămâni cu sindicatele de la Cluj. Vreau să infirm ceea ce a apărut astăzi în presă; nu este adevărat că nu am avut dialog social, că nu am avut dialog cu partenerii din instituţiile publice. Am avut întâlniri începând din august, cu toţi directorii din subordine”,  a precizat ministrul Culturii.
El a precizat că Executivul a decis şi desfiinţarea unui post de secretar de stat din Ministerul Culturii, post care nu era ocupat. În plus, prin Hotărâre de Guvern s-a stabilit ca Ministerul Culturii să preia de la Consiliul Judeţean Constanţa Teatrul „Oleg Danovski”, preluând totodată şi personalul acestuia – 141 de angajaţi.
Prin preluarea acestei instituţii, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional va avea în total 5.780 de posturi integral finanţate de la bugetul de stat.