În cadrul ședinței de miercuri, Guvernul moldovean a aprobat două proiecte care vizează denunțarea acordurilor stabilite anterior în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI).

În plus, există planuri de a denunța potențial alte zece acorduri care nu se mai aliniază cu circumstanțele actuale.

Primul proiect se referă la schimbul de informații privind apărarea frontierelor între țările membre ale CSI, încheiat la Moscova la 12 aprilie 1996. Cel de-al doilea proiect reglementează comerțul de bunuri între țările din blocul post-sovietic, încheiat la Kiev la 20 martie 1992.

„Motivele de ordin social, politic şi economic, care au servit cândva drept temei pentru întocmirea acestor acordului, nu mai corespund realităţilor actuale în domeniul managementului şi protecţiei frontierelor de stat”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău.

Peste 30 de acorduri cu CSI

În urma ședinței de guvern, Ana Revenco, ministrul de Interne, a precizat că instituția sa are 39 de acorduri specifice domeniului de activitate cu Comunitatea Statelor Independente (CSI). După efectuarea unei analize, s-a stabilit că zece dintre aceste acorduri nu mai sunt considerate adecvate, iar procesul de reziliere a acestora a fost inițiat. Aceste acorduri se referă la diverse aspecte, cum ar fi paza frontierelor, situații excepționale de natură naturală și tehnică și reglementarea activității la frontiera CSI.

La începutul acestei săptămâni, Igor Grosu, președintele Parlamentului moldovean și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, și-a anunțat intenția de a iniția procedurile de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI. Această decizie s-a confruntat cu critici din partea opoziției pro-ruse.

Igor Dodon nu este de acord

Igor Dodon, fostul președinte pro-rus, a caracterizat decizia politicianului pro-european drept un „pas irațional, menit să mulțumească susținătorii occidentali” ai Chișinăului. El a subliniat că supraviețuirea Republicii Moldova depinde de menținerea unei cooperări strânse cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), Uniunea Economică Eurasiatică și Rusia.

Dodon a avertizat, de asemenea, că ruperea acordurilor cu CSI ar reprezenta o provocare pentru cetățenii moldoveni, deoarece ar implica denunțarea tratatelor legate de acordurile privind vizele, reglementările vamale și scutirile fiscale.

Moscova acuză un joc politic

În urma declarațiilor președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, privind retragerea țării din Acordul Adunării Interparlamentare a CSI, Moscova a reacționat rapid, după cum relatează Deschide.md și Radio Chișinău, citând presa de stat rusă.

Grigori Karasin, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale din cadrul Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului federal rus, a calificat intenția Chișinăului drept o manevră politică denumită „jurământ de credință față de Occident”, potrivit RIA Novosti.

„Ei se joacă într-un joc politic numit ‘jur loialitate Occidentului’. Din partea conducerii actuale a Republicii Moldova, din păcate, poţi să te aştepţi la orice. La Chişinău se fac multe declaraţii, noi contăm pe faptul că toate deciziile serioase nu vor fi luate în cadrul interviurilor şi declaraţiilor”, a afirmat Karasin, fost ministru adjunct de Externe.

Leonid Kalașnikov, șeful Comisiei pentru afaceri CSI din Duma de la Moscova, a subliniat că în ultimele șase luni Republica Moldova s-a abținut de la trimiterea unui reprezentant la evenimentele Adunării Interparlamentare a CSI.

Kalașnikov și-a exprimat în continuare îngrijorarea că decizia Chișinăului va duce la pierderi economice pentru Moldova și va avea un impact negativ asupra cetățenilor săi.

„Se purtau destul de apatic în cadrul Adunării Interparlamentare a CSI şi erau pasivi după ce a plecat preşedintele Dodon. Dacă vor face acum şi acest lucru, îşi vor tăia creanga de sub propriile picioare, îşi vor provoca daune, inclusiv de ordin economic. Acolo sunt multe înţelegeri diferite, care ajută tocmai Republica Moldova, nu invers. Aşa că îşi vor provoca daune lor, dar şi cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat acesta, citat de Deshide.md.

Relația Chișinăului cu Moscova a devenit mai tensionată după ce autoritățile moldovene au condamnat ferm invazia agresivă a Rusiei în Ucraina. Ucraina este un stat independent, o fostă republică sovietică și un membru al CSI.