Potrivit TVR, președintele Parlamentului a anunțat că Republica Moldova părăsește Adunarea Interparlamentară a CSI și că Parlamentul va întreprinde acțiuni de condamnare a Acordului CSI, format de Rusia din rămășițele URSS.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că Republica Moldova va ieși din Adunarea Interparlamentară a CSI. Decizia a fost luată în urma consultărilor cu președinta Maia Sandu, cu partidul PAS și cu cetățenii, după cum a menționat Igor Grosu la TVR Moldova.

„În următoarea şedinţă a biroului Parlamentului vom face un demers către premierul Recean privind denunţarea Acordului. CSI este o organizaţie creată de Rusia pe ruinele URSS,” a precizat Grosu. „După 30 de ani a devenit clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, să rezolvăm conflictul transnistrean. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de şantajul în plină iarnă,” consideră politicianul moldovean.

Georgia și Ucraina, ultimele țări care s-au retras din CSI

Armata rusă a invadat teritoriile Georgiei în 2008 și Ucrainei în 2014, ceea ce a dus la retragerea acestora din CSI. Acestea au fost cele mai recente țări care au părăsit organizația.

Acțiunile Rusiei în aceste țări nu au respectat principiile fundamentale ale CSI, care includ recunoașterea reciprocă și respectul pentru suveranitatea statelor membre, egalitatea în drepturi, neamestecul în afacerile interne și renunțarea la utilizarea forței.

Din cele 15 țări foste sovietice, doar nouă fac parte în prezent din CSI. Aceste țări sunt Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

CSI a luat ființă în 1991

Comunitatea Statelor Independente (CSI) este o organizație voluntară formată din state independente care a fost înființată în 1991. A fost fondată de Rusia și de alte 11 republici care făceau parte anterior din Uniunea Sovietică. La 8 decembrie 1991, liderii Rusiei, Ucrainei și Belarusului (Belorusia) au semnat un acord de creare a CSI ca înlocuitor al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) care se dizolva.

CSI este responsabilă de coordonarea diferitelor politici între statele membre, inclusiv cele legate de economiile lor, relațiile externe, apărarea, imigrația, protecția mediului și aplicarea legii. Principalul său organ de conducere este un consiliu format din șefii de stat (președinți) și șefii de guvern (prim-miniștri) ai republicilor membre.

Acești lideri primesc asistență din partea unor comitete formate din miniștri de cabinet din diferite republici, specializați în domenii precum economia și apărarea.

Membrii CSI s-au angajat să mențină o comandă unificată asupra forțelor lor armate și asupra armelor nucleare ex-sovietice aflate pe teritoriile lor. Cu toate acestea, punerea în aplicare s-a dovedit a fi o provocare, la fel ca și eforturile lor de a sincroniza introducerea mecanismelor bazate pe piață și a proprietății private în economiile lor respective.