Republica Moldova va achiziționa radare cu sprijinul Uniunii Europene. Ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, a arătat că actualele sisteme de radiolocație ale țării sunt vechi și trebuiau înlocuite de mult.

„Sisteme de monitorizare a spațiului, de radiolocației, adică radare, și sunt de la Uniunea Europeană. Totodată, vor fi folosite resursele bugetul național pentru achiziții în acest an”, a menționat ministrul Apărării.

UE oferă 20 de milioane de euro pentru achiziția de radare

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova 20 de milioane de euro pentru achiziția de radare, parte a unui nou sistem de apărare antiaeriană. Banii provin dintr-un pachet mai amplu de sprijin acordat prin intermediul inițiativei europene „Facilitate pentru pace”.

Suma totală de care va beneficia Chișinăul se ridică la 40 de milioane de euro, decizie aprobată în luna aprilie de Consiliul Miniștrilor de Externe ai comunității europene. Cea mai mare parte din sumă va fi cheltuită pentru achiziționarea unui radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acțiune.

Moldova, ajutată să-şi controleze spațiul aerian

Radarul va ajuta Moldova să-şi controleze spațiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE datat 13 martie. Restul banilor vor fi alocați pentru vehicule tactice ușoare de mare mobilitate și vehicule de tip pick-up, motostivuitoare, autobuze și camioane, echipamente de comunicare, precum și hardware și software anti-hacking.

Banii vor fi luaţi din Fondul European pentru Pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de ţările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina. Achiziţiile pentru Moldova vor fi gestionate de Estonia, prin Centrul pentru Investiţii în domeniul Apărării. Germania, România, Marea Britanie şi SUA ajută, de asemenea, Republica Moldova să îşi consolideze forţele armate pe bază bilaterală, se arată într-un document UE văzut de EUObserver.

Rusia a tras mai multe rachete prin spaţiul aerian al Republicii Moldova

Achiziţiile de radare vin după ce Rusia a tras mai multe rachete prin spaţiul aerian al Republicii Moldova pentru a lovi ţinte din Ucraina în ultimele luni.

UE a investit deja 47 de milioane de euro în modernizarea armatei Republicii Moldova în 2021 şi 2022, dublând efectiv bugetul pentru apărare. În total, europenii au alocat peste 1,09 miliarde de euro sub formă de împrumuturi şi granturi, începând din octombrie 2021, „pentru a consolida rezilienţa Republicii Moldova” în sens mai larg, inclusiv asistenţă bugetară şi ajutor umanitar pentru a face faţă valului de refugiaţi ucraineni.