Liniștea mondială, și așa precară din cauza invaziei Rusiei din Ucraina, ar putea fi perturbată în plus de o altă agresiune de proporții. China ar putea profita de faptul că privirile sunt ațintite asupra Ucrainei, pentru a-și desăvârși planurile de expansiune asupra Taiwanului.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a avertizat, vineri, că Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită pentru efectele unei potenţiale deteriorări a relaţiilor cu China, o situaţie care s-ar putea produce ca reacţie la o eventuală invazie chineză în Taiwan.

Gabrielius Landsbergis a explicat că nu pledează pentru deteriorarea relaţiilor cu Beijingul, dar a cerut pregătiri pentru o situaţie similară cu cea a invaziei militare ruse în Ucraina, care a generat sancţiuni masive ale Uniunii Europene şi ale Grupului G7 împotriva Moscovei.

Trebuie elaborat un plan

„Nu vrea nimeni decuplarea de China, dar aceasta este situaţia. Cineva trebuie să elaboreze un plan pentru situaţia în care s-ar putea produce o decuplare, nu pentru că am vrea acest lucru, cum a fost cu Rusia, nu pentru că am vrut, ci din cauza situaţiei, spre exemplu dacă ar fi schimbat cu forţa statutul Strâmtorii Taiwan.

Uniunea Europeană va fi nevoită să reacţioneze la o asemenea situaţie, iar reacţia ar conduce la o anumită deculpare”, a declarat Gabrielius Landsbergis, potrivit agenţiei Reuters, înaintea unei reuniuni cu miniştrii de Externe din statele UE desfăşurată în oraşul suedez Stockholm.

În ultimele luni, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au pledat pentru reducerea riscurilor în relaţiile UE-China, dar nu pentru decuplarea de Beijing.

Franța nu vrea depăratarea economică de China

În schimb, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-a atras critici după ce a afirmat că Uniunea Europeană nu trebuie să se lase atrasă într-o criză privind Taiwanul, propunând disocierea de „ritmul impus de SUA şi de reacţiile exagerate chineze”.

Pe de altă parte, miniştrii de Finanţe din statele Grupului G7 au discutat vineri, în Japonia, despre modalităţi de intensificare a rezilienţei reţelelor globale de aprovizionare prin reducerea dependenţei exagerate de China, potrivit ministrului german de Finanţe, Christian Lindner.

Taiwan este un teritoriul insular și ca formă de guvernământ este republică prezidențială care, însă, nu este recunoscută diplomatic decât de 20 de state, iar România nu se află printre acestea. China revendică acest teritoriu.