Între timp, societatea și economia Rusiei se confruntă cu alte probleme. Unul dintre modurile în care Rusia suferă de pe urma războiului poate fi văzut în forța sa de muncă sau, mai bine spus, în lipsa acesteia.

Conform site-ului 19fortyfive, armata rusă, compania militară privată Wagner și forțele separatiste pro-ruse au suferit pierderi extrem de grele în ultimele luni.

Ofensiva pe scară largă lansată de Kremlin a venit la pachet cu un preț uriaș, de aproximativ 100.000 de victime (20.000 de morți și 80.000 de răniți), potrivit estimărilor serviciilor de informații americane.

Ministerul Apărării de la Kiev susținut că, de la începutul săptămânii, forțele ucrainene au ucis și rănit aproximativ 194.970 de soldați ruși.

Susține, de asemenea, că ucrainenii au distrus 308 avioane de luptă, bombardiere și avioane de transport, 294 elicoptere de atac și transport; 3.730 tancuri; 3.018 piese de artilerie; 7.253 vehicule blindate de transport de trupe și vehicule de luptă pentru infanterie; 554 de sisteme de lansatoare de rachete; 306 baterii antiaeriene; 2.614 sisteme aeriene tactice fără pilot; 384 de platforme de echipamente speciale, cum ar fi vehicule de legătură, și patru sisteme mobile de rachete balistice Iskander.

Rusia se confruntă cu lipsa forței de muncă

Efectul negativ pe care războiul din Ucraina îl are asupra Rusiei nu este ceva nou. Pe lângă armata rusă, economia și societatea țării suferă consecințele „operațiunii militare speciale” a președintelui Vladimir Putin. Unul dintre modurile în care Rusia suferă de pe urma războiului poate fi văzut în forța de muncă sau mai bine spus, în lipsa acesteia.

„Rusia se confruntă cu cea mai mare lipsă de forță de muncă din ultimele decenii. Banca Centrală a Rusiei a chestionat 14.000 de angajatori și a constatat că numărul de angajați disponibili este acum la cel mai scăzut nivel din 1998”, a evaluat British Military Intelligence în cea mai recentă estimare a războiului.

Un milion de bărbați ruși ar fi părăsit țara

În septembrie, Putin a ordonat o mobilizare parțială a rezerviștilor Rusiei. În total, armata rusă avea să mobilizeze aproximativ 300.000 de militari. Dar, în timpul procesului, aproximativ un milion de bărbați ruși au părăsit țara pentru a evita mobilizarea parțială sau orice proiect viitor. Serviciile de informații militare britanice estimează că peste 1,3 milioane de ruși, majoritatea tineri, au plecat din țară.

Lipsa forței de muncă din Rusia ar fi cauzată de o combinație între războiul din Ucraina și pandemia Covid-19, care a lovit puternic țara. Anumite sectoare sunt afectate mai mult decât altele. De exemplu, Ministerul Comunicațiilor din Rusia a declarat recent că aproximativ 100.000 de lucrători în domeniul tehnologiei informației, sau aproximativ 10% din totalul forței de muncă din IT, au părăsit țara, anul trecut.

Acest lucru riscă să alimenteze inflația

„Mobilizarea, emigrația ridicată care a atins cote istorice și o populație îmbătrânită, în scădere, limitează oferta de muncă. Acest lucru va duce, probabil, la o reducere a creșterii potențiale a economiei ruse și riscă să alimenteze inflația”, a adăugat British Military Intelligence.

Lipsa forței de muncă va afecta, de asemenea, efortul Ministerului rus al Apărării de a spori forțele armatei ruse.