Armata ucraineană a provocat „pierderi uriașe” forțelor rusești într-un contraatac reușit miercuri în apropierea orașului Bahmut din estul țării, potrivit oficialilor ucraineni. Anterior, Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor ruși Wagner, aflaţi în prima linie a ofensivei, susţinea că îl controlează în proporţie de 95 la sută.

Ucrainenii au pornit contraatacul

Vorbind într-o înregistrare video partajată pe Telegram, Andrii Bileţki, șeful Brigăzii a 3-a de asalt din Ucraina, a declarat că „unitățile Brigăzii 72 a Federației Ruse au fost înfrânte”.

„Companiile a 6-a și a 8-a ale diviziei” au fost „complet distruse”, împreună cu un număr semnificativ de vehicule blindate de luptă, a adăugat el, relatează CNN.

Bilețki a precizat că a fost luat un „număr semnificativ de prizonieri” și că „unitatea a 3-a de asalt a Wagner a suferit, de asemenea, pierderi grele”, referindu-se la compania militară privată rusă – sau grupul de mercenari – care joacă un rol major în luptele din jurul Bakhmut.

Acțiunea ofensivă a „eliberat complet” o zonă cu o lățime de 3 kilometri și o adâncime de 2,6 kilometri de forțele rusești, a precizat el. Nu a fost precizată o locație exactă.

Purtătorul de cuvânt al forțelor armate ucrainene, Serhii Cherevati, a adăugat că bătălia este „încă în desfășurare”, dar că „inamicul suferă pierderi uriașe în această zonă”. El a precizat că 203 au fost uciși și 216 răniți.

De asemenea, el a precizat că nu a existat „o lipsă de obuze, ci o lipsă de oameni”. Purtătorul de cuvânt a precizat că au avut loc 524 de atacuri asupra pozițiilor ucrainene din jurul Bahmut. Rusia a suferit pierderi grele în bătălia de luni de zile pentru acest oraș, dar nu a reușit încă să îl captureze.

„Dacă ei [Wagner] nu primesc mai mult personal sau nu își schimbă tacticile, în viitorul apropiat, nu va mai exista în această zonă”, a adăugat Cherevati.

Mesaje contradictorii ale șefului Wagner

Bahmut este scena unui asalt de luni de zile din partea forţelor ruse, asalt în care forţele Wagner au avut un rol proeminent. Conflictul a făcut ca mii de oameni să fugă din orăşelul care înainte de război avea 70.000 de locuitori. În prezent, zona este devastată de război. Însă, în ciuda cantităţii uriaşe de oameni şi resurse pe care Moscova le-a investit în capturarea oraşului, ruşii nu au reuşit să preia controlul total.

În plus, şeful Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, se plânge de mai mult timp că Ministerul rus al Apărării îi lasă oamenii fără muniţia necesară. În ultimele zile, Prigojin a avut mesaje contradictorii, dar foarte nervoase, ameninţând că îşi va retrage mercenarii din zonă.

Marţi, el a afirmat că unele trupe regulate ale armatei ruse şi-au părăsit poziţiile din apropiere de Bahmut, lăsând flancul unde se află luptătorii Wagner temporar descoperit, o problemă pe care spunea că oamenii săi trebuie să o remedieze.