„Civilizaţia este la o răscruce. A fost lansat un război contra patriei noastre”. „Cu aceste cuvinte şi-a început Putin discursul anual, marţi, 9 mai, în piaţa Roşie, la marcarea victoriei sovietice asupra naziştilor în 1945. Asimilând astfel, din nou, fără nicio nuanţă, ofensiva rusă contra Ucrainei, care a ajuns în a 15-a lună, cu izbânda Armatei Roşii contra trupelor lui Hitler acum 78 de ani.

„Nimic nu este mai important acum decât sarcina voastră militară”, le-a spus preşedintele rus militarilor adunaţi în faţa lui.

„Securitatea ţării se bazează pe voi, viitorul statului nostru şi al poporului nostru depind de voi”. Ca şi când Rusia a fost, ca în 1942, victima unei agresiuni străine şi nu face decât să se apere. De astă dată, duşmanii, care, în vorbele lui Putin, au aceleaşi trăsături ca naziştii anilor 1930 şi 40, sunt „elitele occidentale globalizate”, care au instrumentalizat „poporul ucrainean devenit ostatic al unei lovituri de stat” pentru „a asmuţi popoarele unele împotriva altora, a diviza societăţile, a provoca conflicte sângeroase”. Obiectivul fiind, ca întotdeauna, „prăbuşirea” şi „distrugerea” Rusiei.

Defilarea militară din piaţa Roşie, modestă

Spre deosebire de risipa de mijloace din anii trecuţi, defilarea militară din piaţa Roşie a fost foarte modestă, fără escadrile aeriene sau calibre mari, în afară de un T-34 sovietic datând din al doilea război mondial, o piesă de muzeu.

Sărbătorirea Zilei victoriei, principala sărbătoare naţională rusă, a fost considerabil redusă în acest an la Moscova şi în toată ţara, din cauza îngrijorărilor sporite de securitate. În peste 20 de oraşe, unele apropiate de frontiera ucraineană, dar şi până în Siberia, la mii de kilometri de front, defilările militare au fost anulate, autorităţile scoţând în evidenţă un risc „terorist”, cu referire la eventuale atacuri planificate de Ucraina, a arătat Liberation.

Aşteptând să înceapă contraofensiva ucraineană, planificată de Kiev în această primăvară, s-au înmulţit incidente dezagreabile şi umilitoare pentru Moscova: sabotaje pe căi ferate, loviri ale unor depozite ruseşti de carburant, presupus atac cu drone contra Kremlinului, tentative de asasinat la adresa unor personalităţi, ca cea care l-a vizat sâmbătă pe scriitorul naţionalist pro-război Zahar Prilepin.

Acuzațiile lansate de șeful grupării Wagner

În timp ce şeful suprem al statului major rus mulțumea, de la o tribună însorită din piaţa Roşie, apărătorilor valoroşi ai patriei, un alt şef militar vomita pe reţelele de socializare. Evgheni Prigojin, turbulentul şef al miliţiilor Wagner, din adăpostul lui din Bahmut, acuza armata rusă că a dezertat.

„Astăzi, una din unităţile ministerului rus al Apărării a fugit de pe flancul nostru, abandonându-şi poziţiile. Au fugit toţi şi au eliberat un front de aproape doi kilometri lăţime şi 500 de metri în adâncime”, a spus Prigojin, în pulover verde kaki, în faţa unei ceşti de ceai, într-un video difuzat de serviciul lui de presă.

Fără a preciza secţiunea exactă a frontului despre care ar fi vorba, omul de afaceri a arătat că poziţiile au fost abandonate de brigada a 72-a, a cărei dezertare ar fi costt viaţa a 500 din mercenarii săi.

Prigojin, în conflict deschis cu ierarhia militară rusă

„De ce nu reuşeşte statul să apere ţara?”, a scrâşnit Prigojin, aflat în conflict deschis de luni de zile cu ierarhia militară rusă, pe care o acuză că nu-i aprovizionează suficient cu arme şi muniţii pe oamenii săi, singurii, potrivit lui, care ţin linia frontului în Donbas. Săptămâna trecută, el a ameninţat că-şi retrage soldaţii din zona de luptă.

Ziua Victoriei este victoria strămoşilor noştri, nu avem niciun merit nici măcar un pic”, a spus Prigojin. Ca ecou la afirmaţiile lui Putin, care, identificând soldaţii de ieri cu luptătorii din „operaţiunea militară specială” de astăzi, care duc şi ei o luptă „sfântă”, a cerut o nouă „victorie” a Rusiei.

Volodimir Zelenski, în ce-l priveşte, a promis Rusiei aceeaşi înfrângere ca cea a naziştrilor, luni. Rupând-o hotărât cu tradiţia sovietică a zilei de 9 mai, liderul ucrainean a primit-o marţi pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În această Zi a Europei, el a îndemnat-o să „ia o decizie pozitivă privind deschiderea negocierilor de aderare” ale Ucrainei la UE.