Guvernul dă undă verde împușcării urșilor! OUG va fi aprobat în următoarea ședință de Guvern

Așadar, ministrul Mediului spune că proiectul este gata și că au fost modificate anumite aspecte, la solicitarea unor instituții.

„Proiectul de Ordonanță de Urgență care permite intervenția imediată în localitățile unde se semnalează prezența urșilor a fost finalizat. Azi am modificat textul proiectului în așa fel încât acesta conține propunerile Ministerului de Interne, respectiv a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Am eliminat toate obstacolele legale și de interpretare, astfel încât Guvernul va adopta proiectul de Ordonanță de Urgență în următoarea ședință de guvern”, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Scopul OUG

OUG care urmează să fie aprobat în ședința de Guvern reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilorul ursului brun asupra cetățenilor și bunurilor acestora prin capturare/relocare sau extragere prin împușcare/eutanasiere.

Inițiatorii proiectului spun că scopul principal al acestuia este de a ocroti valorile esențiale: viața și sănătatea oamenilor,  sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice.

Documentul a fost realizat în funcție de prevederile europene și de datele statistice. Proiectul definește mai mulți termeni, modalitățile de intervenție și componența echipelor de intrevenție.

Echipele vor fi formate din reprezentantul Primăriei, medicul veterinar, jandarmi și personalul tehnic de specialitate din partea gestionarului fondului forestier. Membrii echipei vor lua deciziile prin majoritate simplă, iar intervențiile vor fi graduale, a explicat ministrul Mediului.

Potrivit lui, se va apela la soluția prin împușcare sau eutanasiere doar dacă prima soluție va da greș. În ceea ce privește puii de urs, aceștia vor fi duși în centre de reabilitare pe banii Ministerului Mediului.

Eutanasierea sau împușcarea acestora va fi efectuată doar de gestionari sau de Garda de Mediu, trofeele rămânând în proprietatea statului.

Sursa foto: Dreamstime