“Există propuneri vechi, încă de pe vremea fostei guvernări, cu PSD, privind micşorarea numărului celor exceptaţi de la plata contribuţiilor contribuţiilor de asigurări sociale. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat încă din luna mai găsirea unei soluţii, atunci când a văzut cât de mare este deficitul la fondul de sănătate”, a spus ministrul Culturii, Kelemen Hunor, după întâlnirea avută de parlamentarii UDMR cu miniştrii Muncii, Ioan Botiş, şi Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, pe marginea legii bugetului pe 2011 şi a legii privind concediul maternal.
Dacă pensionarii cu venituri de peste 1.000 lei plătesc déjà CAS, acum sunt avuţi în vedere şi cei care au pensii mai mici, nestabilindu-se însă exact care este venitul peste care să fie plătite asigurările de sănătate, una dintre variante fiind de 740 lei.
Preşedintele executiv al UDMR a arătat că o categorie vizată este cea a revoluţionarilor. “Fiecare revoluţionar primeşte lunar de la buget peste 20 milioane lei vechi şi nu plăteşte nimic la asigurările de sănătate”, a spus Kelemen Hunor.
Ministrul Culturii  a precizat că UDMR nu va accepta să fie impozitate persoanele cu venituri mici, “dar dar nu se poate merge pe actualul sistem când doar cinci milioane de personae trebuie să plătească la casa de asigurări de sănătate şi să susţină servicii de sănătate de calitate pentru 20 milioane de persoane”.
Guvernul are în vedere restrângerea numărul de persoane scutite de la plata contribuţiilor de asigurări sociale prin unificarea bazei de calcul a acestor contribuţii şi eliminarea diferenţelor între sistemele de asigurări privind categoriile de venituri luate în calcul.