Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, vineri, după discuţiile cu FMI de la Ministerul Finanţelor, că problema privind posibilitatea prelungirii şomajului tehnic şi în 2010 este în analiză pentru a se vedea dacă poate fi susţinută.

„Problema şomajului tehnic este în curs de analiză şi vom vedea dacă se poate susţine”, a spus Şeitan.

Preşedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că ministrul Muncii şi-a luat un angajament în faţa ministrului Finanţelor că va cere o evaluare statistică a costurilor privind şomajul tehnic în 2009, pentru a exista o bază de calcul în vederea unor eventuale justificări, dacă în viitor se va dori continuarea acestui mecanism.

Liderul sindical a mai spus că aşteaptă ca delegaţia FMI să aibă o discuţie şi cu partenerii sociali înainte de a pleca din România şi a precizat că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de felul în care au fost făcute reducerile la buget.

„Suntem nemulţumiţi pentru că sunt mult mai mari reducerile pe fondul de salarii decât pe strângerea curelei cu cheltuieli de servicii şi de achiziţii produse”, a declarat Hossu, care a participat la discuţiile de la Ministerul Finanţelor cu delegaţia FMI.

Lidrul „Cartel Alfa” declara, miercuri, că în 2009 – când această măsură privind şomajul tehnic a fost pusă în aplicare astfel încât un angajat era trimis în şomaj tehnic maximum trei luni, timp în care angajatorul îi plătea un salariu de 75%, iar statul nu încasa impozite pe venit şi plătea în contul salariatului CAS – costurile au fost de 300 de milioane de lei şi aproximativ un milion de persoane au beneficiat de aceasă măsură.

SURSA: Mediafax