Un buget de 9,298 de miliarde de lire (11,5 miliarde de euro) a fost alocat în 2007 pentru construcţia instalaţiilor olimpice şi desfăşurarea Jocurilor, sumă de aproape patru ori mai mare decât cea estimată atunci când Londra şi-a prezentat candidatura la Jocurile Olimpice, în 2005.

"Marea Britanie a demonstrat nu numai că poate organiza un eveniment de proporţii, jubileul, (…) dar şi că poate termina construcţiile la timp, respectând bugetul de 9,298 de miliarde de lire", a declarat ministrul sportului, Jeremy Hunt, făcând referire la festivităţile care au marcat 60 de ani de domnie a reginei Elisabeta a II-a de la începutul lunii iunie.

Potrivit secretarului de stat responsabil cu Jocurile Olimpice, Hugh Robertson, parcul olimpic este "cel mai mare proiect de construcţie lansat vreodată în Europa". Nu mai rămâne decât să fie "testat şi perfecţionat", a afirmat acesta.

Parcul olimpic, pentru a cărui construcţie au fost mobilizate 46.000 de persoane, se întinde pe 250 de hectare şi a fost amenajat pe locul unei foste zone industriale din estul Londrei. Circa 75% din suma cheltuită a fost utilizată pentru a renova zona, una dintre cele mai sărace din capitala britanică, potrivit guvernului. Peste 2.000 de locuinţe din "satul olimpic", care va adăposti 23.000 de atleţi şi responsabili sportivi, vor fi transformate în apartamente după evenimente.

În plus faţă de bugetul de 9,3 miliarde de lire, încă 6,5 miliarde au fost alocate renovării transporturilor publice londoneze. "Suntem încrezători, pe cât este posibil, că sistemul de transport poate face faţă", a afirmat Hugh Robertson cu privire la Jocurile Olimpice din 27 iulie – 12 august.
Sursa: Agerpres