Guvernul României a decis că alegerile parlamentare din acest an vor avea loc pe data de 6 decembrie. Executivul a adoptat o hotărâre în acest sens în şedinţa desfăşurată joi la Palatul Victoria.

“Alte două hotărâri de Guvern importante în ceea ce priveşte calendarul alegerilor pentru perioada următoare, aşa cum premierul ne-a anunţat în deschiderea şedinţei de Guvern – au fost propuse hotărârile de Guvern iniţiate de Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, respectiv data de 6 decembrie 2020”, a fost mesajul transmis de şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei de Guvern de joi.

Ce declara Ludovic Orban la începutul şedinţei despre alegerile parlamentare

“Astăzi va trebui să luam o decizie foarte importantă, să adoptăm hotărârile de Guvern privitoare la alegeri. Prioritate sunt cele două hotărâri de Guvern, privind stabilirea datei alegerilor şi a doua privind stabilirea calendarului de desfăşurare a alegerilor.

Guvernul este obligat atât de Constituție, cât și de legea alegerilor parlamentare, să ia această decizie, să stabilim data alegerilor parlamentare. In conformitate cu legea, această decizie trebuie adoptată cu minim 90 de zile înainte de data alegerilor şi trebuie să ţinem cont de prevederile constiţionale care spun când se încheie mandatul actualului Parlament şi anume pe data de 21 decembrie. Trebuie să ţinem cont în stabilirea datei de prevederea constituţională prin care preşedintele trebuie să convoace Parlamentul nou ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor.

Coroborând toate aceste prevederi constiţionale şi legale rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie. Proiectul de hotărâre de Guvern pe care-l va introduce pe ordinea de zi domnul ministrul Vela este primul proiect de hotărâre privitor la stabilirea datei de 6 decembrie ca dată a alegerilor parlamentare”, a precizat Ludovic Orban în debutul şedinţei de Guvern.