Fermierii români au depus până vineri 736.586 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 7,043 milioane hectare, în cadrul Campaniei aferente anului 2020, a anunţat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Până pe 15 iunie, angajaţii APIA lucrează inclusiv în weekend-uri pentru a veni în sprijinul fermierilor care îşi doresc să depună cererea unică de plată pentru subvenţii. Astfel, până la data de 29.05.2020 a fost depus un număr de 736.586 cereri, pentru o suprafaţă de 7.043.344 ha. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi! Se poate!”, a scris Adrian Oros, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.

Campania a demarat în data de 2 martie, iar ultima zi de depunere va fi 15 iunie 2020.

Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), fermierii vor depune o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. În cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare de teren agricol cererea se depune la Centrele judeţene APIA, iar la Centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Declarația se realizează electronic

În acest an, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online, iar finalizarea şi închiderea cererii unice de plată se va face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea solicitării, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Acelaşi principiu se aplică şi pentru fermierii şi crescătorii de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declaraţie sector zootehnic, împreună cu funcţionarul APIA, în aplicaţia dedicată sectorului zootehnic.

Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Anul trecut, peste 846.600 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse la APIA până la data limită când s-a încheiat campania de primire a cererilor.