Potrivit unui comunicat al Executivului, o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern prevede „un nou cadru instituţional pentru sprijinirea IMM-urilor, atragerii de investiţii şi promovării exportului, inclusiv pentru implementarea Programului «Start-up Nation – România», adaptat aşteptărilor mediului de afaceri”. 

„Înfiinţarea agenţiilor regionale este una dintre măsurile din programul de guvernare care contribuie la stimularea mediului de afaceri la nivel regional. Noul cadru instituţional presupune o extindere a atribuţiilor, dar şi o creştere a capacităţii de a răspunde nevoilor antreprenorilor având în vedere că, pentru anul 2017, se estimează peste 10.000 de antreprenori care vor beneficia de programele naţionale pentru IMM-uri. Prin comparaţie, în anul 2016, oficiile teritoriale pentru IMM-uri au verificat, contractat, decontat şi monitorizat un număr de 990 de beneficiari", menţionează Guvernul, conform Agerpres. 

Conform Guvernului, de la lansarea Programului ''Start-up Nation – România'' şi până vineri, la ora 13,00, un număr de 3.172 de antreprenori au depus planuri de afaceri pentru acest program. Sesiunea de înscriere se va termina pe 14 iulie. 

Noile agenţii vor avea inclusiv atribuţii în ceea ce priveşte atragerea de investiţii şi promovarea exporturilor, mai arată sursa citată. 

„Practic, prin actul normativ se înfiinţează nouă agenţii teritoriale în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Târgu Mureş şi Timişoara, care să poată pune în aplicare programele de sprijinire a înfiinţării şi dezvoltării de întreprinderi mici şi mijlocii, inclusiv Start-up Nation – România, lansat în 15 iunie 2017. Cele nouă agenţii vor fi înfiinţate prin reorganizarea celor opt oficii teritoriale pentru IMM-uri şi îşi vor desfăşura activitatea în subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. În plus faţă de arhitectura instituţională de acum, va fi înfiinţată o agenţie în Bucureşti, care va prelua de la Oficiul teritorial pentru IMM-uri Ploieşti activitatea pentru zona Capitalei şi Ilfov'', mai menţionează sursa citată.