Redresarea care a început în 2013 se accelerează, dar sunt necesare eforturi mai mari pentru majorarea exporturilor şi a investiţiilor, pentru ca avansul economiei să nu încetinească, a afirmat oficialul britanic.

Potrivit datelor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară (Office for Budget Responsability – OBR), Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 2,7%, faţă de un avans de 2,4% estimat în decembrie, a anunţat George Osborne, adăugând: 'Este cea mai semnificativă revizuire în sus a creşterii economiei între bugete din ultimii cel puţin 30 de ani'.

În 2015, PIB-ul Marii Britanii ar urma să înregistreze un avans de 2,3%, faţă de 2,2% estimat în decembrie.

Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.

În ciuda revizuirii în creştere a perspectivelor economiei, George Osborne a dat asigurări că va fi menţinut programul de reducere a deficitului.

'Nu m-am ferit niciodată să spun poporului britanic cu ce decizii dificile ne confruntăm. Şi doar pentru că situaţia se îmbunătăţeşte, nu intenţionez să modific programul Guvernului', a declarat ministrul britanic de Finanţe.

Acesta a adăugat că deficitul bugetar pentru anul fiscal 2013/2014 va fi de 6,6% din PIB, iar pentru anul fiscal 2014/2015 deficitul va scădea la 5,5% din PIB.

În 2013, economia Marii Britanii a crescut cu 1,8%, sub avansul de 1,9% înregistrat de Statele Unite, dar depăşind majoritatea economiilor europene.

Ritmul rapid de creştere al economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.

În 21 ianuarie, FMI a revizuit în sus estimările privind avansul economiei Marii Britanii la 2,4% în 2014, faţă de o creştere de 1,9% estimată în octombrie.

SURSA: Agerpres