„Proiectul de lege promovat astăzi are în vedere stabilirea unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, inclusiv cele de tip 5G. Astfel, vom avea la dispoziţie un instrument solid în vederea diminuării riscurilor la adresa securităţii şi apărării naţionale”, a precizat Lucian Bode.

Ce presupune proiectul?

„Totodată, prin acest proiect de lege, odată aprobat în Parlament, România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiţiona prezenţa acestora de respectarea criteriilor stipulate în Memorandumul semnat de Guvernele României şi SUA privind securitatea reţelelor 5G”, a scris, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor Lucian Bode.

Potrivit acestuia, „pe lângă oportunităţile tehnologice, economice şi sociale deosebite, implementarea tehnologiilor 5G în România poate facilita manifestarea unor ameninţări complexe la adresa securităţii naţionale”.

„Avem nevoie de o abordare coordonată şi integrată a securităţii cibernetice a tehnologiilor 5G pentru diminuarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. România a demonstrat că tratează acest subiect cu maximă seriozitate şi este un partener de încredere la nivelul NATO şi UE, aspect recunoscut şi subliniat în mai multe rânduri de către partenerii europeni şi Aliaţii noştri”, precizează Bode, transmite Agerpres.

Proiectul 5G, unul controversat

Proiectul de lege 5G, care a stârnit numeroase controverse încă de la publicare în august anul trecut, se afla încă de ieri pe agenda Guvernului și va fi, cel mai probabil, discutat în ședința de astăzi.

Proiectul este o transpunere a memorandumului semnat cu SUA în august 2019, prin care, parte a războiului comercial și politic SUA-China, americanii își propun să interzică furnizorului de echipamente Huawei accesul în rețelele 5G din România.

Excluderea Huawei din procesul de construire a rețelelor de telecomunicații 5G în România va avea un impact profund negativ asupra încrederii pe care investitorii străini o au în stabilitatea mediului economic românesc. Ca urmare, în lipsa garanțiilor privind viitorul business-urilor și potențialul investițiilor, e posibil ca aceștia să reconsidere oportunitatea continuării investițiilor în România.

De asemenea, eliminarea Huawei din proces poate cauza o scădere a calității serviciilor oferite pe piața de profil prin afectarea mediului concurențial.

Proiectul de lege a fost intens criticat de industria telecom, de asociații și de lideri de opinie, în primul rând deoarece o interzicere a Huawei și o impunere a eliminării echipamentelor producătorului chinez deja existente în rețele ar determina probleme în infrastructura telecom, dar și o pierdere de 9,3 miliarde de euro în economie, potrivit estimărilor.