Proiectul este o transpunere a memorandumului semnat cu SUA în august 2019, prin care, parte a războiului comercial și politic SUA-China, americanii își propun să interzică furnizorului de echipamente Huawei accesul în rețelele 5G din România.

Excluderea Huawei din procesul de construire a rețelelor de telecomunicații 5G în România va avea un impact profund negativ asupra încrederii pe care investitorii străini o au în stabilitatea mediului economic românesc. Ca urmare, în lipsa garanțiilor privind viitorul business-urilor și potențialul investițiilor, e posibil ca aceștia să reconsidere oportunitatea continuării investițiilor în România.

De asemenea, eliminarea Huawei din proces poate cauza o scădere a calității serviciilor oferite pe piața de profil prin afectarea mediului concurențial.

Proiectul de lege a fost intens criticat de industria telecom, de asociații și de lideri de opinie, în primul rând deoarece o interzicere a Huawei și o impunere a eliminării echipamentelor producătorului chinez deja existente în rețele ar determina probleme în infrastructura telecom, dar și o pierdere de 9,3 miliarde de euro în economie, potrivit estimărilor.

Chiar dacă industria a propus numeroase soluții de îmbunătățire a proiectului, în special în ceea ce privește selectarea furnizorilor pe criterii tehnice, lucru prevăzut și în EU Toolbox, acestea nu au fost luate în considerare, iar astăzi proiectul intră în discuție în ședința de Guvern într-o formă foarte asemănătoare celei inițiale.

Pentru milioanele de români care lucrează sau învață de acasă, dar și pentru zeci de mii de companii pentru care telemunca a devenit deja o obișnuință, acest proiect de lege putea aduce serioase prejudicii, din cauza schimbărilor care ar fi impuse în infrastructura de telecomunicații.