„Măsura Guvernului răspunde solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și ține cont de dinamica volumelor garantate în cadrul programului și de adoptarea legislației privind darea în plată“, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Hotărârea de Guvern arată faptul că finanțatorii eligibili participanți în cadrul programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanțări garantate dacă acestea conduc la depășirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluționare a acestor situații revine în totalitate finanțatorului. Aceste precizări au fost introduse pentru a fi preîntâmpinate situații care să conducă la încurajarea clienților să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privința sursei de finanțare și garantare.

În primele cinci luni ale anului românii au accesat peste 13.000 de credite prin programul Prima Casă, cu o valoare dublă faţă de cele solicitate în perioada similară a anului trecut. Discuţiile despre legea dării în plată şi posibilitatea opririi programului de creditare Prima Casă, românii au dat buzna la bănci pentru a profita de ultimele fonduri disponibile. Reacţia a condus la o epuizare rapidă a fondurilor gândite de guvern pentru întregul an.

Calculele Capital bazate pe ritmul de acordare de credite Prima Casă din ultimele luni arată că noua sumă alocată va ajunge pentru circa 5.800 de credite, la o valoare medie de 38.000 de euro, specifică anului 2015. Într-un ritm de 460 de dosare aprobate zilnic, banii ar urma să se epuizeze în decurs de 12 zile.

Astfel, românii care vor beneficia de noile fonduri sunt cei care au dosarele de credit deja aprobate de bănci. Spre exemplu, BCR, cea mai mare bancă din sistem, a solicitat în aprilie suplimentarea fondurilor în contextul în care avea 2.000 de clienţi cu dosarele pe lista de aşteptare. După redistribuirea fondurilor, BCR a primit doar jumătate din suma solicitată, potrivit informaţiilor Capital, ceea ce înseamnă că banca mai are cel puţin 1.000 de dosare pregătite.

Vestea proastă pentru cei care de abia acum îşi caută o locuinţă este că, după epuizarea noilor fonduri, s-ar putea schimba condiţiile de acordare a acestor tipuri de împrumuturi.

Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte deja o strategie de funcţionare a programului Prima Casă pe termen mediu, care va ţine cont de creşterea venitului real disponibil al populaţiei, ca urmare a măsurilor fiscale şi de majorare a salariilor din ultimii ani, precum şi evoluţia pieţei ipotecare. Scopul declarat al ministerului este ca programul guvernamental să nu producă distorsiuni asupra pieţei.

De la momentul iniţierii sale, în 2009, până la data de 1 mai 2016 au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul programului este de 0,34% din totalul de credite acordate.