Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a ultimelor modificări efectuate la Codul Fiscal, prin care a fost extinsă baza de impozitare, norme care reglementează inclusiv sistemul de impunere în cazul persoanelor plătite prin drepturi de autor.

Potrivit Ministrului Muncii, Mihai Şeitan în varianta finală a actului normativ a fost mai bine definit modul de încasare a veniturilor de natură profesională din activităţi independente.
Astfel, se face distincţie între veniturile încasate „repetitiv”, adică lunar, trimestrial sau semestrial şi veniturile încasate ocazional, adică, acelea care nu au caracter repetitiv.

“În ultima variantă a normelor s-au definit mai exact drepturile de autor ocazionale ca fiind cele plătite din când în când, precum şi cele plătite repetitiv, adică lunar, trimestrial sau semestrial”, a spus ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

El a explicat că cei care încasează ocazional drepturi de autor şi nu au carte de muncă vor plăti contribuţii sociale anual în limita plafonului de cinci salarii medii brute pe economie, iar cei care încasează drepturi de autor ocazional şi au carte de muncă nu plătesc contribuţii sociale.
Actul normativ a fost trimis luni la Monitorul Oficial.