„PSD nici la legea bugetului de stat şi nici la rectificare nu a alocat suficiente sume în funcţie de anticipările privitoare la evoluţia lucrărilor şi la volumul total al situaţiilor de lucrări care trebuie decontate. La rectificarea bugetară, au crescut în mod deliberat sumele care sunt în Fondul de rezervă aflat la dispoziţia premierului. Aceste sume din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia premierului nu pot fi cheltuite chiar pe orice. Ceea ce face Viorica Dăncilă este la limita legii. Sumele acestea trebuie alocate în anumite condiţii, care sunt reglementate”, a declarat Orban luni seara, în cadrul unei emisiuni televizate.

Premierul desemnat se întreabă dacă aceste alocări pentru PNDL nu sunt, de fapt, „un mod de stimula primarii PSD să facă campanie pentru Viorica Dăncilă” şi spune că, odată învestit noul guvern, va fi verificată baza legală în care s-au efectuat aceste plăţi.

„În mod normal, atâta vreme cât există Ministerul Dezvoltării, ca ordonator principal de credite, care este abilitat prin lege să deruleze Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în nod normal toate decontările trebuie să fie realizate de Ministerul Dezvoltării. Practic, faptul că a decis Viorica Dăncilă să deconteze din Fondul de rezervă al Guvernului este chiar la limită. Gândiţi-vă că Viorica Dăncilă este candidat la prezidenţiale. Nu cumva decontările acestea pe care le face, care sunt la limita legii, nu pot fi privite ca un mod de a stimula primarii PSD să facă campanie pentru Viorica Dăncilă la prezidenţiale? În mod evident, lucrurile acestea vor trebui analizate, pentru că trebuie să vedem exact în ce bază legală au efectuat toate plăţile acestea”, a mai spus Ludovic Orban, la Digi24.

Guvernul a aprobat alocarea sumei de 400 de milioane de lei pentru facturile curente legate de derularea PNDL, a anunţat, luni, ministrul demis al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu.

„Noi, Guvernul PSD, am spus foarte clar că toate facturile care intră până în 30 noiembrie anul curent vor fi plătite până la finalul anului bugetar în curs. De atunci, realităţile politice s-au schimbat şi întrucât nu mai putem face rectificarea de buget, avem doar nişte instrumente limitate la dispoziţie. Şi o să susţin în continuare ca până la instalarea unui nou Guvern să mai avem încă o HG de alocare a unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru plata şi a diferenţei rămase (…) şi vom face acest lucru până în ultima zi de mandat”, a declarat Suciu.

Întrebat dacă următoarea alocare avută în vedere de Cabinetul Dăncilă va fi tot din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, Suciu a spus: „Singura posibilitate pe care o avem la îndemână, întrucât v-am spus nu putem să facem rectificare bugetară, singura modalitate de a plăti sau de a primi ministerul pe care-l conduc fonduri este din Fondul de rezervă bugetară”.