„Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părţile relevante şi am avut trei piloni principali în vedere, sănătatea, educaţi şi investiţiile publice. De asemenea, am alocat 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor luate de România faţă de partenerii NATO. De asemenea, pentru Ministerul Fondurilor, în premieră am alocat 2,3 miliarde lei, din care credite bugetare alocate fondurilor europene. Valoarea PIB va depăşi 1.000 miliarde lei. Deficitul bugetar va fi păstrat. la 2,5% din PIB”, a declarat Viorica Dăncilă.

Bugetul crează dezbateri intense. Spre exemplu, acesta a fost alcătuit pe o creștere economică de 5.5%, criticii spunând că această predicție este mai mult decât optimistă. Nu mai departe de ziua de ieri, Comisia Europeană preconiza pentru România o creștere de doar 3.8%, cu o inflație de 3.3%.

 

Nu doar că guvernul României nu este de acord cu deficitul prognozat de Comisia Europeană, dar Viorica Dăncilă & comp. se angajează ca acesta va fi chiar mai mic decât în 2018:

Printre cei mai vehemenți contestatari se numără și primarul Capitalei, Gabriela Firea, care susține că actualul buget lovește deopotrivă în votanții de stânga și în cei cu profesii liberale:

„Cei pe care îi lovește acum Dl Dragnea prin tăierea furibundă a Bugetului Primăriei Capitalei cu 25% nu sunt numai prezumtivii votanți de stânga. Ci sunt și cei care au profesii liberale și chiar și cei care au venituri mai mari”, a scris  primarul general al Capitalei pe Facebook.

 

Pe de altă parte, printre domeniile prioritate cu cele mai mari creșteri ale bugetului se numără Sănătatea, Educația și investițiile:

 

Te-ar putea interesa și: