Ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov, a declarat astăzi că guvernatorul Băncii centrale a Bulgariei (BNB) va demisiona din funcţie în cursul acestei săptămâni, transmite Reuters. "Avem un angajament clar din partea guvernatorului Ivan Iskrov că îşi va da demisia în cursul acestei săptămâni. Dacă demisia va fi prezentată astăzi sau marţi este o decizie personală a guvernatorului BNB", a declarat Vladislav Goranov. Informaţia nu a fost confirmată însă de Banca centrală a Bulgariei. "Tot ceea ce pot să spun este că Vladislav Goranov nu a demisionat şi nici nu şi-a declarat intenţia de a face acest lucru", a spus un purtător de cuvânt al instituţiei.

Bulgaria caută un nou guvernator după ce, anul trecut, colapsul Corporate Commercial Bank (Corpbank) a declanşat cea mai mare criză bancară pe care a înregistrat-o ţara după anii 1990. Guvernatorul Vladislav Goranov a fost considerat vinovat pentru colapsul Corpbank, a patra mare bancă din Bulgaria.

În mod normal, mandatul de şase ani al lui Vladislav Goranov expiră în luna octombrie iar o comisie parlamentară urmează să desemneze un succesor la începutul lunii următoare când vor fi audiaţi patru posibili candidaţi. Iskrov a declarat în repetate rânduri că este gata să demisioneze după ce parlamentarii vor ajunge un acord cu privire la succesorul său. Noul guvernator va trebui să înăsprească supravegherea sistemului bancar, să pregătească băncile pentru testele de rezistenţă de anul viitor şi să lucreze la planurile Bulgariei pentru aderarea la zona euro.

Candidatul cu cele mai mari şanse este Dimitar Radev, un economist care a lucrat şi la Fondul Monetar Internaţional şi a cărui candidatură este susţinută de partidul de la putere GERB şi partenerul de coaliţie Blocul Reformist. În plus, Radev ar putea să beneficieze şi de principalele partide de opoziţie, socialiştii şi minoritatea turcă. Ceilalţi candidaţi sunt Biser Manolov, un expert financiar din consiliul de administraţie al Fondului de garantare a depozitelor bancare, Grigorii Vazov, un fost adjunct al ministrului Economiei, şi Victor Yotzov, un economist care a ocupat şi funcţia de reprezentant al Bulgariei la FMI.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: