ALDE și PRO România au întors spatele PSD la negocieri după ce social-democrații au votat luni în CEx nominalizarea unui candidat propriu la alegerile prezidențiale. ALDE lansează deja amenințări de rupere a Coaliției și ieșirea de la guvernare.

Totul a pornit după ce PSD a decis că va avea un candidat propriu la prezidențiale dar nu a discutat și cu ALDE pe această temă. Decizia PSD a venit și într-un moment neprielnic deoarece Călin Popescu Tăriceanu este plecat în concediu.

”Tăriceanu e plecat din țară, vine pe 20. Lucru pe care îl știa și doamna Dăncilă. Dacă PSD spune clar că pe ei nu îi mai interesează prezidențialele, spunând acest lucru prin desemnarea unui candidat care este foarte jos și care stă și prost în percepția publică, asta înseamnă că pe ei nu îi mai interesează nimic”, a declarat un lider ALDE pentru Digi24.

O posibilă plecare de la guvernare s-ar putea întâmpla în septembrie sau octombrie, înainte de începerea campaniei electorale, relatează aceeași sursă.

”De ce am mai sta să încasăm castane lângă ei? Măcar dacă și-ar da interesul, dar să stai lângă un partener care nu mai vrea să lupte, pentru ce?! Posibilitatea ruperii Coaliției e destul de serioasă. Dacă PSD vinde meciul, trebuie să ne găsim parteneri care vor să lupte.”

Liderii PSD în frunte cu Viorica Dăncilă consideră că este imposibilă susținerea lui Tăriceanu, ținând cont de procentajul obținut de ALDE la alegerile europarlamentare.

”Nu poți să susții candidatul unui partid de 4%. Nu se poate!!! Tot respectul, eu țin la omul ăsta, la domnul Tăriceanu. Dar în politică e vorba despre altceva, despre calcule raționale. Fiecare își face propriile calcule, nu ești acum nici pe sentimentalism, nici pe prietenie.”, spun social-democrații, conform surselor Digi24.