Executivul va aduce modificări la Codul Fiscal astfel încât să fie simplificată procedura de declarare a contribuţiilor sociale, a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, care a precizat că în Guvern s-a discutat miercuri în primă lectură modificările la Codul Fiscal.
„Până acum se depuneau cinci formulare, două la ANAF şi trei la Casa de Sănătate, la Casa de Pensii şi cea de Şomaj. Azi am instituit declaraţia unică pentru contribuţiile sociale şi impozitul pe venit. De la 1 ianuarie 2011, declaraţia unică se depune la ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), iar apoi Ministerul Finanţelor va trimite datele necesare la Casa de Pensii, la şomaj (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă) şi Casa Asigurărilor de Sănătate”, a spus şeful Executivului.
El a precizat că declaraţia va putea fi depusă şi în format electronic.
„Am adoptat azi forma acestei declaraţii unice, iar pentru veniturile aferente lunii ianuarie data la care va putea fi depusă declaraţia este de 25 februarie 2011 astfel încât să existe timp pentru implementarea sistemului”, a spus Boc.
El a mai arătat că în acest moment, pentru veniturile acordate angajaţilor, angajatorul plăteşte contribuţii de sănătate – 5,2%, contribuţie de şomaj 0,5%, contribuţie de pensie – 20,8%, contribuţie la fondul de garantare a creanţelor salariale – 0,25%, contribuţia pentru asigurări de accidente de muncă şi boli profesionale între 0,15-0,85%, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii medicale – 0,85% şi reţine angajaţilor contribuţie de sănătate – 5,5%, contribuţie de şomaj – 0,5% şi contribuţie de pensie – 10,5%. La acestea se adaugă impozitul pe venit de 16%.