Potrivit unei Hotărâri adoptată miercuri de Guvern, privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, va fi posibilă autoclasificarea structurilor turistice.
„Într-un singur act normativ se reglementează toate aceste proceduri şi se introduce auto-clasificarea. Un proprietar de structură turistică poate să solicite clasificarea acesteia prtintr-o declaraţie standardizată.
Este suficient ca proprietarul să declare pe propria răspundere că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru clasificarea structurii de primire. Noi îi acordăm în maximum 30 de zile certificatul de clasificare.
Devine mult mai rapidă procedura de clasificare, iar numpărul de angajaţi folosit azi de minister cu atribuţii în domeniul autorizării se va reduce considerabil, urmând să efectueze acţiuni de control.
Conformitatea realităţii cu declaraţia dată de proprietar se face în urma unor controale ulterior depunerii declaraţiei, iar nerespectarea condiţiilor se va sancţiona contravenţional”, a declarat ministrul Elena Udrea.
Ea a explicat că se elimină astfel termenele până la care o structură turistică se poate clasifica, acestea vor intra mai repede în circuitul economic, în economia fiscalizată.
„Acum se înregistrează întârzieri la clasificare de luni bune şi face ca mulţi operatori să profite de situaţie şi să lucreze la negru”, a mai spus Udrea.